Mit együnk hosszú autózás előtt és közben?

2022.06.25. 09:05

Kellemetlen az utazási betegség, ezért nem mindegy, hogy hosszú autózások előtt mit eszünk. A vezetőnek sem mindegy, mert a nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet, s ez jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát.

A vezetés olyan tevékenység, amely során 1 000-1 350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű energia bevitelre. Sőt inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2 000-2 500 kilokalóriára. „Nem szabad azonban üres gyomorral a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet! Az éhség továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál”- magyarázza Dr. Mari Carmen López, a SEAT CARS orvosi központjának munkatársa.

Dr Mari Carmen Lopez
Dr Mari Carmen Lopez

Kis mennyiségeket kell fogyasztani szabályos időközönként. A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták, hogy például vacsora után, az emberi teljesítőképesség 10 százalékkal csökken a volán mögött is. Dr. López ajánlása szerint „álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk!”

Kerülendő ételek: az olajban-, zsírban sült, fűszeres ételek, és mártások foglalhatják le leginkább a szervezet figyelmét. A rizs, a babfélék és a tészták is okozhatnak hasonló hatást. Mivel a vezetés egy olyan tevékenység, amely nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Mindezen túl az utóbbiak gyorsan emészthetők, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket, ha valaki érzékeny rá.

H2O, a megfelelő üzemanyag: egy, a Loughborough Egyetem (Anglia) és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint, a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van, tehát mintha megittak volna 4 pohár bort. A leggyakrabb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. Dr. López szerint, „a dehidratáció szédülést, vagy hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat.”

Ezért elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz, de lehet gyümölcslével, vagy más üdítőitallal keverve fogyasztani. Ami a koffeint illeti, Dr. López rámutat, „néhány kávé, vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz.” És ne feledkezzünk el a koffein vízhajtó hatásáról, ami kánikulában nem előnyös, és utazás közben sem, ha gyakran kell megállni. Az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő.

A legtöbb európai közlekedési szabályrendszer nem tiltja kifejezetten a menet közbeni evés-, ivást, de tisztában kell lenni vele, hogy mindkettő elvonja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leeds-i Egyetem (Anglia) tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalákkal csökken. Spanyolországban például az evésen, vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük; Angliában 100 fontot, és még 3 pontot is levonnak tőlük. Ezért is ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

Dr. López ezt a menüt ajánlja, mert „tartalmazza a szükséges tápanyagokat és elég könnyű ahhoz, hogy ne okozhasson emésztési problémákat és hasfájást.”

Menü vezetőknek:

Reggeli: Két szelet pirítós, főtt sonkával, vagy sajttal, gyümölcs,  kávé, vagy tea

Főétkezések között: Vegetáriánus szendvics és víz

Ebéd: Saláta, grillezett, vagy sült hús, vagy hal,  gyümölcs,  víz és kávé, vagy tea

Uzsonna: Gyümölcs, joghurt és víz

 

Obb 30ev

Legfrissebbek