Így nem megy tönkre: autógumik helyes tárolása

2022.03.28. 07:27

Elég drága ma egy gumiabroncs-garnitura ahhoz, hogy vigyázzunk rájuk! A nem használt gumik tárolásában segítünk!

Benne vagyunk a téli/nyárigumi csereidőszakban. A gumiabroncsokkal való törődés nem ér véget az átszereléssel, mert fontos a leszerelt gumik átvizsgálása és megfelelő tárolása. Ezzel elkerülhető a következő gumicserénél a meglepetés, hogy a korábban leszerelt abroncsok hibásak, vagy tárolás közben sérültek lettek, esetleg felszerelhetetlenné deformálódtak. A korosodó abroncsok átvizsgálása különösen fontos, és ez sok magyar autóst érint, mert a tapasztalatok szerint itthon egy autógumi szettel átlag 50-60 ezer kilométert is megtesznek, szemben a nyugat-európai autósokkal, akik fele annyi autózás után új abroncsokat szereltetnek gépjárművükre. A felmérések szerint az autósok 24 százaléka fenhagyja ugyan a téli gumikat a melegebb évszakra is, azonban ennek a megoldásnak is megvannak a hátrányai. A melegben lágyabb téli gumival a féktávolság 100 km/órás sebességről fékezve 8-10 méterrel is hosszabb lehet, a fogyasztás átlag 10 százalékkal magasabb.

A leszerelt téli gumik megfelelően tárolásával, azállagmegőrzésükről gondoskodunk, ami hatással van a várható élettartamra, és a teljesítményre, végső soron a használati biztonságra. Az autógumis műhelyek által kínált gumihotel egyre népszerűbb, átlag minden tizedik autós veszi igénybe a szolgáltatást – tehát a leszerelt abroncsokat a gumisnál hagyják, aki éves tárolási díjért raktározza azokat a következő használatig. Főképp azoknak jó lehetőség, akik nem tudják az otthonukban megoldani a szakszerű tárolást.

Bridgestone
Fontos a gumik szakszerű szerelése

Akik viszont otthon tárolnak, a következőkre figyeljenek:

1., Biztosítsunk megfelelő tárolási körülményeket! Az abroncsokat -5 és 25°C közötti átlaghőmérsékleten, száraz és enyhén szellős helyen tároljuk. Ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek és ózonsugárzásnak, mert ezek kedvezőtlen hatást gyakorolnak a gumi tartósságára. A gumikat kazánoktól és radiátoroktól, vagyis hőforrásoktól távol helyezzük el, lehetőleg olyan helyen, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70%-ot.

2., Felni nélküli abroncsokat ne tároljunk a szabadban! A szabadban vagy egymásra halmozva tárolt gumik könnyen deformálódhatnak, és később felszerelve menet közben az autó vibrációját idézhetik elő. Ha a felni nélküli abroncsokat helyezzünk egymásra, a rakás maximum 1,5 méter magas legyen, különben az abroncsok saját tömegük miatt deformálódhatnak. Az abroncsokat tárolhatjuk függőleges helyzetben, felállítva is. Ez esetben azonban egy-két havonta 90 fokkal forgassuk el őket, hogy megelőzzük az deformációt.

3., Tároljuk az abroncsokat felnin! Az abroncsokat lehetőleg felnire szerelve tároljuk. Ez esetben az abroncsok tetszőleges módon tárolhatók, akár több abroncs is egymásra tehető, tároláskor pedig nem szükséges rendszeresen forgatni őket. A következő gumicsere idején célszerű azonban az abroncsok nyomását ellenőrizni, amit persze a szakszervizben elvégeznek az autós helyett.

Legfrissebbek