A „Látni és látszani” elv aktív figyelmet is kíván

2021.11.02. 07:22

Nem elég, ha jól lát a sofőr és az autójának a lámpái is működnek, a használatukról sem szabad elfeledkezni. Főképp ilyen esős, ködös időben!

Fut az ORFK-OBBLátni és látszani” kampánya, amelyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy különösen a hideg évszakban milyen fontos a láthatóság és a látás. A figyelemfelhívás mellett valós segítséget is nyújtunk az autósoknak, hiszen optikus-, valamint autószerviz partnereink a bejelentkezők látását, illetve autójának világítóberendezéseit ingyen átvizsgálják – a kampányban résztvevő partnercégek listája megtekinthető a www.latnieslatszani.hu oldalon.

Azonban nem elég, ha az autónak jól működnek a lámpái, használni is kell azokat. És ésszel használni. A ködös idő felhívja a figyelmet arra, hogy ködben nem elég a nappali menetfény használata, hiszen a hátsó helyzetjelző lámpák a nappali fény mellett nem működnek. Tehát rossz látási viszonyok között, esős időben, akár csak szórványködben is be kell kapcsolni a tompított világítást, hogy a hátulról érkezők is hamarabb észlelhessék az előttük haladót.

Latas Vilagitas 2
Rossz látási viszonyok között a gyalogos észlelése is nehezebb, és a gyalogos sem feltétlenül veszi észre a kivilágítás nélkül, vagy rossz világítással érkező járművet

Ködben, illetve nagyon erős, zivatar-szerű esőben az első- hátsó ködlámpák felkapcsolása is indokolt. Nagyban megnövelik a jármű észlelhetőségét. Nagyon erős ködben a magasabban elhelyezkedő tompított világítás fényét a köd visszaverheti, fényfal szerű jelenség jöhet létre, amely az előrelátást tovább korlátozza (ez kisebb ködben a fényszóró felvillantásával is megtapasztalható, de ilyen próbát csak forgalommentes szakaszon tegyenek).

Mikor a tompított világítás használata mellett kialakul az említett fényfal, akkor megoldás lehet, hogy a tompított világítást helyzetjelző fényre váltva, az első ködlámpákat használva haladjon az autó. Ugyanis a mélyebben elhelyezkedő ködlámpa képes bevilágítani a köd alá, így a fénye kisebb reflexióval távolabbi megvilágítást ad – persze ez nem mérhető a normál látási viszonyokhoz, de segít az óvatos előrehaladásban.

A ködös szakaszokról kiérve (vagy a nagy eső csillapodásával), mikor már nincs szükség a ködlámpákra, kapcsoljuk le azokat, hiszen zavarhatják a többi közlekedőt. Az első ködlámpák fénye inkább éjszaka zavaró a szembejövőknek, a felkapcsolva hagyott hátsók, viszont nappali fényviszonyok között is is zavarják a mögöttes forgalmat. Ráadásul fényerejük miatt összetéveszthetők a féklámpával, illetve a féklámpa felvillanásának észlelését nehezítik, ez pedig balesetveszélyes.

A nappali menetfénnyel felszerelt autók esetén erősen felhős, fényszegény időben valamint szemerkélő esőben is érdemes tompított világításra váltani, hogy megoldott legyen az autó hátsó kivilágítása is.

Latas Vilagitas 1
Használják az irányjelzőket! Nem nagy fáradság, de fontos jelzést ad a többi közlekedőnek

Rossz látási viszonyok között is fontos az irányjelzők szabályszerű használata. Az autós az irányjelzővel tudatja a környezetével az irányváltási, sávváltási, kanyarodási, előzési szándékát. Rossz látási viszonyok között, ködben, esőben nehezebb a közlekedőknek felmérnie a másik autó mozgásából a sofőr szándékát, sok koccanásos baleset, sőt előzés esetén akár súlyosabb baleset előzhető meg az irányjelző használatával.

Legfrissebbek