Küszöbön a motorosidény, ideje rákészülni

2021.02.22. 16:41

A napsütés, a száradó utak hamar előcsalogatják a motorkerékpárosokat, akik jól teszik, ha az első gurulás előtt műszakilag átnézik, vagy átnézetik a gépeiket.

A motorkerékpárosok 85 százaléka idényjellegűen használja a gépét, legyen az robogó vagy speed-motor. A hideg időre eltett gépeket mindenki a lehetőségeihez mérten tárolja, van amelyiknek meleg-, száraz hely jut, másokat a plázák motorparkolóiban hagynak, és akad olyan kétkerekű is, amelynek a szabadban tárolás jut osztályrészül. A tárolás módja azon nem változtat, hogy az első használat előtt át kell nézni műszakilag a gépeket, azon azonban igen, hogy mennyi munkát és figyelmet igényel az átvizsgálás és az útrakész állapotba hozás.

Motoros Tavasz 5
Az akkumulátortöltés mindig jót tesz

Elég kézenfekvő első feladat az akkumulátor ellenőrzése. Aki bevitte zárt, védett helyre, neki is illik feltölteni, aki pedig kint hagyta a gépben, szintén jól teszi, ha használat előtt feltölti, akkor is, ha be is indítható vele a motor. Nem biztos, hogy az első motorozás során fel tud töltődni a lemerült akkumulátor, bár ez nagyban függ az akku eredeti állapotától, korától, típusától. Érdemes megtisztítani a sarukat.

Motoros Tavasz 2
Motorkerékpár akkumulátorának mérése

Ellenőrizni kell a gumiabroncsok állapotát és nyomását. Ha valaki esetleg a télire elrakáskor lekezelte műanyagápolóval a gumikat, és jutott a futófelületre is, azt jó indulás előtt eltávolítani, illetve az első kilométereken óvatosan menni, amíg lekopik a felületről. A kerekeknél jó ellenőrizni a fékeket, nem gyógyultak-e össze a tárcsák és a betétek, illetve működnek-e rendesen, a munkahengerek nem álltak be. Ha igen, akkor érdemes előbb szervizbe vinni a motort fékrenoválásra – a fékfolyadékot is két évente illik kicserélni.

Motoros Tavasz 4
Elengedhetetlen a gumiabroncs vizsgálata

Érdemes visszagondolni, hogy a hűtőfolyadék és a teleszkópolaj mikor volt cserélve, és megnézni a gépkönyvet, hogy ezt mennyi időnként ajánlja a gyártó és ennek megfelelően cselekedni. És persze nem kell a motorolajról sem megfeledkezni, indulás előtt legalább egy szintellenőrzés erejéig. Idősebb gépeknél hasznos az üzemanyagvezetékek és a hűtőcsövek állapotának az ellenőrzése is, a repedezett csöveket érdemes cserélni-, vagy cseréltetni, illetve akkor is a csere a megoldás, ha a csőcsonkoknál már párásodik a csővég fáradása miatt. Nem rossz gondolat a lánchajtású gépeknél ellenőrizni a láncfeszességet sem.

Motoros Tavasz 3
Van lerakódás a tankban?

Mikor minden rendben, akkor be lehet röffenteni a gépet, és hagyni, hagy járjon egy kicsit. Melegedjen fel, járja át a kenőanyag, kiderüljön összejött-e dugulás az üzemanyagrendszerben a hosszú pihenés alatt. Érdemes még ellenőrizni az elektromos berendezések működését, minden világítson, jelezzen, ha kell, és neki lehet indulni az első körnek. Előbb még óvatosan, mert az embernek is vissza kell szoknia az úthoz, nem csak a gépnek.

Motoros Tavasz 1
Motorkerékpárok “alvilága”

Legfrissebbek