Tanácsok

Strandpapucs és full hangerő!

2020-08-02 07:01:52

Tombol a nyár, és a hidegfrontok is csak annyira hűtenek, hogy épp 30 fok alá tolják a nappali hőmérsékletet, akár itthon, akár kedvenc nyaralási célországainkban. Még egy adag autós tanács a nagy melegre való tekintettel!

Strandpapucs

Tombol a nyár, így nincs mit csodálkozni azon, hogy sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra  Ezekhez eljutni néha csupán néhány  percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire is figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke elmondta, hogy a balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, hogy ezt a kockázatot csökkentsük. Hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Sem strandpapucs, sem  fürdőruha!

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, a balesetveszély miatt. A járművezetőknek mindig olyan lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való vezetés során (az Európai gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25 %-a a nyaralóhelyeken nyáron így vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. És az sem mellékes, hogy könnyebb egy polót kimosni, mint ősszel kárpitot tísztíttatni!

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának!

Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre is tehető, az ülések számánál több embert szállítani nem csak szabálytalan, hanem veszélyes is. Hiszen a többlet utasnak nem jut biztonsági öv,  vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

A járművezetőknek szükségük van megfelelő mennyiségű folyadékra is!

Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozza. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet magas. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztó járművezető. Ezért az a legjobb, ha a sofőr indulás előtt, és az utazás alatt is rendszeresen iszik vizet. Ezen túl az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

Zabalas X
Azért az útra is érdemes figyelni

A nem megfelelő testtartás!

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a  kormánykeréken. Másodszor azért, mert  ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik  a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megvédeni az utast, hanem testi sérülést is okozhat.

Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő … és vezetői engedély!

Bármennyire is lazán szeret mindenki utazni, ügyelni kell arra, hogy mindig meglegyenek a személyazonosító okmányok. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet!

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja, nem pedig a bosszúsága jelzésére. Miután talált egy  parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék automatikus forgatásával segítenek Önnek könnyebben beállni a parkolóhelyre. Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

Nyári slágerek!

Ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall meg más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó  szirénája, vagy egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.

Car Door With A Large Number Of Speakers
Szuper hifi a nagy hangerőért!