Hőségben óvd a kisbabát az autóban!

2022.06.13. 09:16

Itt a hőség, ami egybeesik a nyaralások, az autós csavargások idejével! A nagy melegben változik az ember igénye, tűrőképessége, ez a kisgyerekekre kiemelten igaz. Hogyan vigyázzunk rájuk a kocsiban?

A hőségben való utazás veszélyeiről már korábban beszámoltunk: az autópályákon sűrűsödik a forgalom, a sofőrök ingerültebbé, figyelmetlenebbé válnak, valamennyien igyekeznek a saját úticéljukat minél rövidebb időn belül elérni. Azonban a nagy meleg és a hosszú utazás nemcsak a sofőrt veszi igénybe, hanem az autóban utazó gyerekeket is megviseli. Dr. Kubinyi Erika gyermekorvos világosított fel azzal kapcsolatban, hogyan utazhatnak a kisgyermekek biztonságosan az autóban, illetve, hogy miként tehetik a szülők elviselhetőbbé, sőt, élvezetessé a hosszabb utakat a kicsik számára.

“Még indulás előtt érdemes gondoskodni a megfelelő szállítóeszköz beszereléséről, illetve annak pontos rögzítéséről. Mózeskosár vagy babakocsi a gépkocsiban történő szállításhoz nem biztonságos, már újszülött kortól a gyermek méretének megfelelő babaülés javasolt” – fogalmazott a doktornő. A babaülésnek rengeteg típusa létezik; ha a család rendelkezik autóval, akkor érdemes már a kisded születése előtt tájékozódni ezzel kapcsolatban, hiszen a kórházból való hazaszállítás a babaülésben történik.

Az ülés rögzítése rendkívül fontos, hiszen egy baleset esetén véd a sérülésektől! A legkisebbeknek szánt babaülést a menetiránnyal ellentétesen kell rögzíteni az autóban – így egy esetleges baleset, vagy erős fékezés során nem a kicsi nyakának kell elviselnie az előrelendülő fej súlyát, hanem az ülés támasztja a tarkó felől. Az anyósülésen a gyermek abban az esetben utazhat, ha az üléshez gyárilag nem szereltek be légzsákot, vagy, ha ki lehet kapcsolni azt. Érdemes felkészülni arra, hogy a babaülés  a legkevésbé sem olcsó beruházás, viszont a kicsi biztonsága érdekében mindenképp megéri egy megbízható darabot választani! Érdemes megvásárlás előtt ellenőrizni, hogy befér-e, rögzíthető-e a meglévő autóba, mert előfordulhat, hogy kicsi a hely, vagy éppen a biztonsági öv nem elég hosszú a szabályos átfűzéshez.

Dr Kubinyi Erika
Dr Kubinyi Erika

Ha a kisgyerek megfelelően rögzítve van, és minden egyéb is készen áll az induláshoz, akkor nem árt megfogadni néhányat a szakember most következő tanácsai közül arra vonatkozóan, mire figyeljünk az utazás alatt, ha kisbaba van az autóban: “Nagyon fontos a gyermekre irányuló állandó figyelem az út során. Amíg a kicsi nem beszél, jellemzően a viselkedésével jelez. Ha a baba nyugtalan, sír, esetleg gyanúsan csendes, az mindenképp üzen valamit. A kipirult, meleg, verejtékes bőr túlmelegedésre utalhat, ami a kisgyermek belázasodásához is vezethet; ugyanakkor a márványozott, szederjes, hideg bőr azt jelzi, hogy a kicsi fázik. Szerencsére a kisbabák legtöbbször az út során békésen alszanak – a hasfájós, sírós babáknak gyakori tanács a kocsikáztatás, hiszen az elringatja őket, így abbamarad a csillapíthatatlan sírás. Az elegendő folyadékbevitelről semmiképp sem szabad elfelejtkezni, a meleg, nyári napokon ez rendkívül fontos. Ami mindenképp tiltólistás, az a kisbaba magokkal való kínálása; ez sosem javallott, autóban azonban különösen veszélyes, a baba könnyedén félrenyelhet!”

Hosszú úton feltétlen kell a sofőrön kívül egy plusz utas az autóba, aki az újszülött-csecsemő korú gyermekre figyelni tud, és le is tudja kötni a babát. Sokszor egy ismert hang, a babához közel álló személy közelsége elegendő ahhoz, hogy a gyermek nyugodt maradjon az út során, de a dalok, mesék is segítenek. Semmiképp sem szabad a babát a babaülésből kivenni és ölben utaztatni! Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a gyerekek időérzéke különbözik a felnőttétől. Éppen ezért gyakoribb szünetek, megállások javasoltak. Ilyenkor érdemes egy nyugodt és kényelmes helyet keresni, ahol pelenkacsere elvégezhető, és a család minden tagja pihenhet néhány percet.

Azonban nemcsak a kisbabák, hanem a nagyobb gyermekek, kisiskolákok is hajlamosak nehezen viselni a hosszú órákat igénybe vevő utazást. Dr. Kubinyi Erika a következőket javasolja: “Elsődlegesen a nagyobb gyerekek esetében is az együtt utazó személynek kell elterelni a gyermek figyelmét. Csak végső esetben érdemes a képernyőt, videójátékokat segítségül hívni, ekkor is maximum egy rövid mese erejéig, semmiképp sem órákra. A nagyobb gyerkőcök esetében viszonylag gyakoriak a rosszullétek az autóban: a hányás, émelygés, szédülés a legjellemzőbb. A teendő ilyenkor egy megálló beiktatása, esetleg megelőző gyógyszerek, hányáscsillapítók adása. A szülő előre konzultáljon a gyermekorvosával, ha a gyermekkel hosszabb útra készül, és már előfordultak hasonló panaszok.”

 

Obb 30ev

 

Legfrissebbek