Tanácsok

Csalóka a forraltbor! Ne igyon azt se, ha vezet!

2020-01-17 05:17:03

Sokan gyógyszerként is fogyasztják a megfázásos időszakban a forraltbort. Azonban a meleg italnak sem elhanyagolható az alkoholtartalma, nemhogy vezetés előtt nem szabad inni, de nagyobb mennyiségbe lefekvés előtt sem ajánlott: ha valaki vezetne másnap kora reggel!

Sokakban él a tévhit, hogy a forralt bor alkoholtartalma alacsony, hiszen a bor hígított és a melegítéstől az alkohol jelentős része el is távozik az italból. Emiatt úgy gondolják, hogy a fogyasztása után nyugodtan lehet volán mögé ülni, vagy kerékpározni. Ezzel szemben a valóság egészen más!

A forralt borok alkoholtartalma általában 7% és 10% között változik, amely hasonló egy erősebb sör alkoholtartalmával. A hideg sörrel szemben ugyanakkor a forralt bor meleg, ráadásul cukrot is tartalmaz. A cukortartalmú alkoholos italok gyorsabban szívódnak fel az emberi szervezetben. A forralt borral bevitt alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálkahártyán keresztül is felveszi a szervezet, ezáltal az alkohol gyorsabban fejti ki a hatását, mint más szeszesital fogyasztása után.

A klasszikus szokás szerint a forraltbor készítésekor a bort egyáltalán nem szabad felforralni, hanem csak lassú, vagy közepes tűzön melegíteni – így az ital élvezhetőbb és az alkohol sem párolog el. Így a forralt bor fogyasztása egyértelműen növeli a véralkohol koncentrációját, ezáltal közúton való közlekedés esetén a baleseti kockázat jelentősen megemelkedik.

Egy általános példát alapul véve: egy 80 kg tömegű férfinak mintegy 2,5 órára, egy 60 kg tömegű hölgynek pedig több mint 3 órára van szüksége ahhoz, hogy szervezete egy pohárnyi (2,5 dl) forralt borból származó alkoholt lebontson. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ez a példa általános, ezért nem mindenkire, illetve minden esetre igaz. Az alkohol hatása, valamint lebonthatósága mindig függ az ital jellegétől, a forralt bor – többnyire nem ismert – alkohol- és cukortartalmától, valamint fogyasztója nemétől, testsúlyától, előzetes étkezésétől, továbbá az olyan fontos tényezőktől, mint az egészségi állapot, a fáradtság, aktuális mentális, pszichés helyzet. Ezért ne vegyen részt járművel a közúti forgalomban, ha előzetesen forralt bort fogyasztott!