Vigyázat, traktor veszély!

2022.03.19. 10:15

Elindultak a mezőgazdasági munkák. A munkaterületre kivonuló, gyakran nagyméretű és lassú eszközök veszélyforrásnak számítanak a közúti közlekedésben.

Több balesetről hallhattunk, amelyben mezőgazdasági gépek is részt vettek. Az ilyen balesetek közös jellemzője, hogy rendszerint a traktorokhoz, kombájnokhoz és egyéb gépekhez képest gyengébb szerkezetű személy-, vagy kisteherautók húzzák a rövidebbet, és nem ritka a súlyos sérüléssel járó, vagy tragikus végkimenetelű eset sem.

A mezőgazdasági gépek a közúton a személy- és tehergépjárművek forgalmi tempójához képest lassabban haladnak – a lassú járművek 25 km/h, a mezőgazdasági vontatók 40 km/h sebességgel. A feltűnésükre az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon kívül, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik, bárhol lehet számítani. A KRESZ szerint minden olyan útra behajthatnak, ahol tábla a haladást nem tiltja; de ha a jármű más irányból nem tud eljutni az úticéljához, akkor a számára tiltott utat is használhatja.

Mivel a forgalmat figyelmeztető kísérőjármű csak akkor kell, hogy felvezesse a mezőgazdasági járművet, ha több mint 4,5 méter széles, így az autóvezetőknek fel kell készülniük rá, hogy váratlanul is felbukkanhatnak az utakon. A kíséretre nem kötelezett járművek java is túlméretes, és sebességük alacsony (ez gyakran okoz torlódást, próbára téve az autósok türelmét), gyakran húznak vontatmányt, így a hosszúak is lehetnek. Villogó, sárga fénnyel kell ellátni az olyan járműveket, amelyek szélesebbek 3 méternél.

Halálos Baleset Történt Mélykútnál
2022. Március 10-én Mélykútnál történt halálos baleset, amelynek az egyik résztvevője mezőgazdasági gép volt

Ugyan a mezőgazdasági gépeket megfelelően ki kell világítani, illetve meg kell takarítani a rátapadt sártól, hiszen ez szennyezi a közutat és balesethez vezethet, ez nem mindig történik meg, így az észlelésük nehezebb. A pótkocsi rakományát le kell takarni, majd pedig rögzíteni, illetve megjelölni, ha a járművön túlnyúlik.

A traktorok, és más mezőgazdasági gépek a többi járműhöz viszonyítva ritkán szenvednek balesetet, többek között a szezonális használat miatt, valamint mivel az üzemidejüknek csak kis részét töltik közúton. A Központi Statisztikai Hivatal az egyéb jármű kategóriába sorolja ezeket a járműveket, évente átlagosan s baleseteknek 3%-ában szerepelnek mezőgazdasági gépek. Tegyünk érte, hogy ez a szám tovább csökkenjen! Vezessük figyelmesen, és ha ilyen járművet érünk utol, legyünk készségesek és türelmesek. Segítsük, ne megnehezítsük a haladásukat!

Legfrissebbek