Tanácsok

Higiénia az autóban

2020-03-12 11:46:29

A fertőzésveszély csökkentéséért az autóban is tehetünk. Nem kell hozzá túl sok energia, idő vagy pénz se, csupán néhány nedves törlőkendő.

Auto Takaritas Napi 3

Aki szeret autót takarítani, vagy éppen ez a munkája, az mesélhet róla, hogy milyen mennyiségű kosz rakódik le már rövid használati időn belül is az autóban a kéz által leginkább érintett felületeken, elsődlegesen a kormányon, a váltógombon, vagy épp (ha van) a kézifékkaron. Természetesen ez nem véletlen, egyrészt a kezünkkel is visszük fel a koszt, másrészt a tenyér, a kéz izzadságával nedvesítjük ezeket a felületeket, amelybe bele is ragad a piszok.

Az autó utastere meglehetősen poros tér, bár a pollenszűrők alkalmazásával (ha rendesen cserélik őket a tulajdonosok) már sokat javult a helyzet. Viszont a mikroméretű szálló port a pollenszűrő nem tudja kizárni, ez a kocsiba jut, és ott egy része lerakódik, láthatjuk ezt kosz formájában a műszerfal hátán, felveszik a kárpitok, illetve láthatjuk a szélvédő belső felületén, amelyen az oda lecsapódó pára nedves felülete fogja meg, és a zsíros szennyeződéssel képez opálos koszréteget.

A kormányok koszgyűjtő jellegét segíti azok viszonylag porózus anyaga, legyen szó akár műanyag, akár bőrbevonatú kormányról. Hogy ezek fogása biztos legyen, az anyaguk puha, a felületük a lehetőség szerint nem sima (ellentétben a régi, az ötvenes-hatvanas években használt bakelit kormányokkal), így a finom anyagmintázatba beül a kosz. Igaz ez a váltógombokra és kézifékkarokra is.

Auto Takaritas Napi 1
Pár perc alatt végigtörölhetők a kocsi kezelőszervei

Az ilyen jellegű zsíros koszréteg bizony jó táptalaja lehet a baktériumoknak, és pihenőhelye a vírusoknak. Innentől már érthető, hogy miért írtuk, hogy az autóban is tehetünk a fertőzésveszély csökkentéséért. Próbálják ki, hogy akár egy nedves tisztítókendővel, vagy mosószeres viledával mennyi kosz jön le a kormányról! Nagyon sok. Érdemes hát amúgy is rendszeresen tisztítani, de a jelen helyzetben javasoljuk a napi áttörlést, mikor lerakjuk aznapra az autót.

Auto Takaritas Napi 4
5 napja töröltem át, a fővárosban lakom, irodai munkát végzem, nem tartom magam különösen hanyag, vagy ápolatlan embernek. Mégis ennyi kosz jött le a napi használatban 50-120 km-t futó autóm kormányáról

 

A törléshez kaphatóak egyszer használatos autóbelső ápoló kendők, ezek is szépen eltávolítják a koszt. Vagy egyszerű kéztörlő kendő is használható erre a célra. Én személy szerint az autóápolókendő használatát részesítem előnyben, bevált, leszedi a koszt és nem lesz csúszós a kormány (vagy a váltógomb, a kézifékkar): mert a csúszósságot kerülni kell, balesetveszélyes, és a kéztörlőkben lehetnek bőrápoló anyagok, amelyek rendszerint csúszós felületet képeznek. Az ilyen kendők előnye, hogy a használatuk nem kíván sok figyelmet, a tasakjuk elfér a kesztyűtartóban, térképzsebben, kéznél lehet bármikor.

Auto Takaritas Napi 7
Remélem nem reklám, letakartam a gyártót. Ilyen kendőkre gondolok

Természetesen szóba jöhetnek a fertőtlenítőkendők is, ezek használata előtt azonban érdemes próbát tenni valamely kevésbé látható felületen, mert a hatóanyaguk kikezdheti a törölt felületet, főképp rendszeres használat esetén. A kifejezetten autóbelső ápolásra-tisztításra szánt kendőt használva ilyen a legritkább esetben fordul elő.

Vegyük ezt is komolyan, hiszen napközben rengeteg olyan felületet érintünk, amelyet sokan mások is, tehát nem elkerülhető, hogy a kézre kerüljenek esetlegesen kórokozók, amit átvihetünk a kocsink kormányára. Így a rendszeres napvégi tisztítással, ha nem is a legjelentősebb fertőzésforrást, hanem csak egy kisebb lehetőséget, de kizárhatunk.

Auto Takaritas Napi 5
Kilincsek, kapcsolók is letörölhetők