Hidegindító – a téli autózást segítő kiadvány

2020.12.10. 21:02

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium téli tájékoztató anyaga az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a MÁV, és a Volánbusz közreműködésével készült el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a „Hidegindító” című téli kiadványban hívja fel a közlekedők figyelmét a téli közlekedés kockázataira. A járványhelyzetre tekintettel a megfelelő felkészüléshez hasznos tanácsokat tartalmazó kiadványt idén elektronikus úton terjesztik.

A hideg évszakban nagyobb kihívást jelentenek az útviszonyok, amelyek romlása miatt az autósok hosszabb fékútra, könnyebben megcsúszó kerekekre számíthat. Az észlelés is nehezebb, hiszen a korai sötétedés, a ködös, csapadékos idő gátolja a látást. Mikor a hideg évszak fagyos és csapadékos, az alacsonyabb átlagos haladási sebesség miatt többnyire a könnyű sérüléses, koccanásos balesetek száma nő. Enyhébb, száraz időjárás esetén a balesetek következményei súlyosabbak lehetnek a nagyobb haladási sebességek miatt. Megfelelő felkészüléssel nemcsak a kellemetlenségektől, bosszúságoktól kímélhetik meg magukat, hanem a veszélyhelyzetek kialakulását is megelőzhetik a közlekedők.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A járványügyi óvintézkedések következtében sokan otthon maradnak, így a következő hetekben várhatóan kevesebben lesznek az utakon. Ettől azonban még ugyanúgy vigyáznunk kell egymásra a közlekedésben is, főleg mert a fertőzéstől tartva számos gyakorlatlanabb vezető válthat autóra.”

A „Hidegindító” kiadvány bepillantást enged a vasúttársaság, a közútkezelő és az autóbuszos szolgáltató téli üzemelési gyakorlatába is. A fokozott odafigyelésre a tárca közúti ellenőrzésekkel is felhívta volna a figyelmet, az idei tematikus akció azonban a járvány miatt elmarad. Az államtitkár felidázte a tavalyyi év tapasztalatait: „Tavaly a járművek téli felkészítettségét vizsgáló szakemberek 1280 megállított személygépkocsi közül 276 esetében tártak fel hiányosságot. A leggyakrabban a külső fényszórók, lámpák, az ablakmosó folyadék és az ablaktörlő lapátok állapota kapcsán merültek fel problémák. Az eredményekből tehát meglátszik, hogy kis odafigyeléssel és ráfordítással is sokat javíthatunk autónk biztonságos közlekedésre való alkalmasságán”.

Legfrissebbek