Kerékpár kivilágítása és szállítása

2014.04.08. 08:43

Előlre fehér, hátrafelé piros színt adó lámpák, valamint hasonló színű prizmák együttes használata a kötelező. Ha vonóhorogra szerelt alkalmatosságon szállítjuk a kerékpárt, a hatósági jelzésnek és a világító berendezéseknek látszódniuk kell!

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpár manapság már nemcsak hagyományos értelemben vett közlekedési eszköz, hanem egyre többen hobbiként, szabadidő eltöltéseként, vagy éppen sporteszközként használják a kétkerekűt. 

A közelmúltban módosították azt a rendeletet, mely többek között tartalmazza a kerékpárok kivilágításával kapcsolatos szabályokat. Ennek keretében az eddigieken felül kötelezővé vált elől a fehér színű fényvisszaverő prizma kihelyezése, valamint engedélyezésre került a villogó üzemmódban működő világító berendezések használata.  
 
A KRESZ 54.  (6) bekezdése alapján 
„éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben lehet közlekedni, ha a kerékpáron, vagy a kerékpároson
a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos, vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el és
b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.”
 
Fontos, hogy a lámpákat és a prizmákat együttesen kell alkalmazni, külön-külön egyik sem elegendő. A lámpa és a prizma a nem csak a kerékpáron, hanem a kerékpároson is lehet.
 
Többen is érdeklődtek a kerékpárok szállításával kapcsolatos jogszabály módosításról. A személygépkocsi vonóhorog feletti részén szállított kerékpárok esetében nagyon fontos, hogy a hatósági jelzés és a gépkocsi világító berendezése látható maradjon, s ne kerüljön takarásba a kerékpárok szállítása során.  
 
Amennyiben a szállítandó kerékpár(ok) akár a gépkocsi hátsó világító- és fényjelző berendezéseit vagy a hatósági jelzést eltakarja, akkor egy olyan – gyárilag kialakított és a jogszabály által előírt szabványméreteknek megfelelő – tartószerkezetet kell felszerelni, amelyen a világító berendezések és a rendszámtábla helye is biztosított.   
 
 
Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!
 
Jász-Nagykun-Szolnok MBB nyomán

Legfrissebbek