Magazin

Vigyáznak magukra

2021.01.27. 21:13

Nagy Britanniában az új irányelvek szerint kormányzati gépkocsibeszerzéskor csak öt csillagos biztonsági minősítésű autó szerezhető be.

Brit 5csillag

Az Egyesült Királyság kormánya által kiadott új közbeszerzési irányelvek előírják, hogy a központi kormányzati szervek és kapcsolódó szervezeteik csak ötcsillagos Euro NCAP biztonsági minősítésű típusokat vásárolhatnak. A döntéssel a brit vezetés az első, amely kormányzati szinten határoz a gépjárműbeszerzéseknél biztonsági minősítési alapon. Az ETSC (European Transport Safety Council) információi szerint mindeddig csak a finn és a svéd közlekedési hatóság szabta feltétlenül a gépjárműbeszerzéseiknél az ötcsillagos Euro NCAP besorolást.

A britek még annyiban tovább is mennek, hogy a beszerzésekhez előbb a szükségességet kell igazolni. Például az adott funkcióban lévő tisztviselő valóban rendszeresen utazik, az utazásait nem válthatja ki telekonferencia vagy videokonferencia eszközökkel. Kérdés az is, hogy megoldható-e az autót igénylő közlekedése tömegközlekedési eszközökkel, vagy gyalog, kerékpárral. Ha mégis indokolt az autó, akkor gazdaságosabb-e számára az autómegosztók alkalmazása.