Magazin

Unalmas a Toyota? Na így biztos nem az!

2019.06.23. 13:18

Kívülről bőrrel, folyékony műkőszerű lábazatfestékkel bevont vagy épp befüvezett autókat már sokszor láttunk itthon is, de szőrös illetve trágyába burkoltakat kevésbé. Jöjjön hát két ilyen Toyota.

Candy Pain Corolla Resize

A női pankrátorként dolgozó Mikki Yamashiro (művésznevén Candy Pain) öt évvel ezelőtt Los Angelesbe költözött, úgy döntött, ideje látványosabbá tenni 2011-es Toyota Corolláját. Az ezüstszínű szedánt elvitte Peggy Noland dizájnerhez, aki komoly nevet szerzett magának látványos autófóliázásaival.

Yamashiro kisasszony tudta, hogy Peggy nem fél a merész, harsány színektől, és teljes egészében rábízta a kivitelezést. Arra azonban nem számított, hogy autóját fólia helyett valami egészen másba fogja burkolni az utcai művész: hosszú, selymes műszőrmét ragasztott a karosszériára, a fejtámlákra és a külső tükrökre. Az autó oldalára hatalmas piros betűkkel felírta a pankrátor művésznevét, a hátfalra az autó gyártmányát, végül az abroncsok oldalfalát a szőrmével azonos színűre fújta.

„Még nem találkoztam olyan emberrel, akit ne nyűgözött volna le az autó. Még a hatalmas terepjárókban pöffeszkedő srácok is mosolyogva integetnek” – meséli a büszke tulajdonos. A bundás Corolla egyetlen hátránya, hogy az átlagosnál több törődést igényel. „Az esővel nincs gond: ha megázik, megszárad. Az már rosszabb, ha összefröcskölik, besározzák; ilyenkor ki szoktam kefélni” – mondja Candy Pain, aki éjszaka és esős időben a garázsban tartja az autót, biztos, ami biztos.

Az eső éppenséggel Sejalben Shah Corollájának sem kedvez. Az észak-nyugat indiai Gudzsarát államban élő nő annyira szenvedett a nyári hőségtől, hogy egy régi népi bölcsességet követve bekente autóját – mit szépítsük – tehéntrágyás iszappal. Persze nincs ebben semmi meglepő, az iszappal elkevert trágya jó hőszigetelő képességekkel bír, minden kontinensen évszázadokon át tapasztották vele a házak falát, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőséget.

Sejalben Shah Toyota Corolla2 Resize
Sejalben Shah Toyota Corolla

„Nálunk, Ahmedabad városában iszonyatosan fel tud melegedni a levegő, nem ritka a 45 fok feletti hőmérséklet. Most viszont, ha kint 45 Celsius-fokot mérnek, a Toyotámban nincs melegebb 36 foknál. Hatalmas különbség!” – meséli a háziasszony, aki, ha már tradicionális megoldást választott, fehér festékkel dekorálta ki alkotását, így az nemcsak ötletes és egyedi, de tökéletesen stílusos is lett. Ráadásul takarékosabban is autózik: „Már nem kell bekapcsolnom a légkondit a kocsiban, tehát energiát takarítok meg. Nekem fontos,  hogy természetes anyagok felhasználásával kímélem a környezetet.”

(Fotók: Amy Harrity (NY Times), drivetribe.com)