Magazin

Újítás a győri Audi autótesztelési rendszerében

2020.11.17. 14:03

Győrött, az Audi gyárban az elkészült autók tesztelését a saját fejlesztésű CAROLINE (CAR-ALL-IN) rendszer segíti, amely hatékonyabbá teszi a diagnosztikát.

Audi Teszteles

A Audi összetett minőségi átvizsgálás után indítja útnak a vásárlóihoz a legyártott autókat. A tesztsorozat utolsó állomását az Audi Hungaria területén levő próbapálya jelenti, ahol a minden legyártott autó megfordul. A próbák során nem csak vizuális, hanem diagnosztikai ellenőrzésen is átesnek az autók. Korábban az ellenőrző eszköz egy vezetéken keresztül csatlakozott közvetlenül az autóhoz, így minden alkalommal át kellett telepíteni a soron következő járműbe. Az újításnak köszönhetően a próbaút során elvégzett diagnosztikai vizsgálatokat a munkatársak már vezeték nélküli kapcsolaton keresztül végzik el.

A kezdeményezés azért újszerű, mivel a WLAN-t eddig, az adatkapcsolat sérülékenysége miatt, ilyen célra nem használták. A győri gyárban fejlesztett CAROLINE (CAR-ALL-IN) rendszerrel a vezeték nélküli adatátvitel és a vizualizációs rendszer a próbapálya első állomásaként épül be az ellenőrzési folyamatba. Használatával bővült a tesztpálya kapacitása, mert az új technológiával felgyorsult a vizsgálati folyamat. Ezzel párhuzamosan javult a munkahelyi ergonómia, hiszen az ellenőrzést végző munkatársaknak ki sem kell szállniuk az autóból, a diagnosztikai ellenőrzés az utastérből indítható. Így autónként több percet is nyernek, ami napi több száz autó esetén tetemes időnyereséget jelent.

A rendszer további előnye, hogy a próbaút során folyamatosan gyűjti a jármű-szenzoradatokat, mint például a motor-fordulatszámot. A rögzített adatok kiértékelése új vizsgálati lehetőséget jelent az analízis csapat számára, illetve a big data alapú kiértékelés új, előrejelző vizsgálati metódusok kialakítására ad lehetőséget.