Újabb magyar elektromos busz

2022.09.13. 12:44

Az év végén elindul a Credobus elektromos meghajtású autóbuszának a gyártása.

A Credobuszok gyártója, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. és a Kravtex Kft. konzorciuma tavaly mintegy 1,1 milliárd forint értékű elektromos buszfejlesztést indított. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ehhez 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, az önerő mértéke megközelíti a 700 millió forintot. A fejlesztés eredményeképp az év végén megkezdődik a Credobus első, elektromos meghajtású autóbuszának gyártása. A Credobus Econell 12 Next szóló elektromos autóbusz prototípusa várhatóan 2023 második fél évében, a csuklós Credobus Econell 18 Next busz pedig 2024 első felében fog elkészülni.

A modellcsalád a 2021-től bemutatkozó Econell Next típusok formavilágával és szolgáltatáskínálatával kerül piacra. A szóló és csuklós, akkumulátoros Credobus Econell Next buszok ultrakönnyű szerkezetűek. Az alacsony járműtömeg által az elektromos Credobuszok az egységnyi hatótávhoz kevesebb energiát fognak felhasználni, csökkentve a beépített akkumulátorkapacitást és az erőművi emissziót

A cégcsoport maga fejleszti és gyártja az önhordó vázszerkezeteket és fém alkatrészeket, a különböző beépülő komponenseket beszállítását száz közeli magyar vállalkozás végzi. Ezen kívül a rendszerintegráció és a szoftverfejlesztés is Magyarországon készül. Az új típus fejlesztését indokolta, hogy 2020. és 2022. között az Európai Unióban megduplázódott az elektromos járművek aránya az újonnan regisztrált városi buszok között. A jelenlegi harminc százalékos részesedés az évtized végére száz százalékra növekedhet. A Kravtex-Kühne csoport vizsgálja a lehetőségét annak is, hogy hidrogén üzemanyagcellás autóbusszal bővítse előkészületben lévő e­busz választékát.

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek