Magazin

Újabb biztonsági rendszerek kamionoknak

2020-03-20 09:18:55

A Scania bemutatta a Side Detection biztonsági megoldást, amely a teherautók oldalsó holtterében tartózkodókra figyelmezteti a vezetőt.

Side Detection

A német közlekedési szabálymódosítás is felhívta a figyelmet arra a létező veszélyforrásra, amelyet a nehéz tehergépjárművek jelentenek jobbra kanyarodáskor a közúttal párhuzamosan futó gyalogos és kerékpáros forgalomra. A szakma gyorsan reagált, és a személyutóknál már alkalmazott holttérfigyelő rendszerek adaptációjával jelentkeztek a tehergépkocsigyártók.

A teherautók aktív és passziv biztonsága a kétezres évek kezdetétől sokat fejlődött. Egymás után jelentek meg a járművezetők teljesítményét fokozó aktív elektronikus rendszerek, köztük az elektronikus menetstabilizáló. Ez a rendszer megcsúszás, felborulás vagy bebicskázás veszélye esetén stabilizálja a tehergépkocsit. Fontos eszközök az automatikus vészfékrendszerek, amelyek csökkentik annak a kockázatát, hogy a jármű ráfutásos balesetet szenvedjen.

Az aktív biztonsági rendszerek körét egészíti ki a sávelhagyásra figyelmeztető és az oldalsó holttérfigyelő rendszer. Mindemellett több márka kínál további biztonsági rendszereket, mint a Scania, amely 2016-tól kínálja a világ első oldalsó függönylégzsákját teherautók számára. A Side Detection funkció a Scania új biztonsági megoldása.