Magazin

Újabb akkumulátorgyár épül Komáromban

2019.07.02. 12:58

A dél-koreai Inzi Controls 14,8 milliárd forintból akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban.

Akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban A Dél Koreai In

Magyarország erős versenyben nyert el egy újabb beruházást, és ezzel ismét közelebb került az évi 10 ezer milliárd forintos autóipari termeléshezAz Ázsiában és Amerikában is jelen lévő Inzi Controls az első európai gyárát nyitja meg Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a kormány 1,63 milliárd forinttal segíti a beruházást. A támogatást azzal indokolta, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítása 122 új munkahelyet teremt Komáromban. A gyár termelésének a beindulásával Magyarország az elektromos autók akkumulátorainak 17. legnagyobb exportőre lesz. Dél-Korea és Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly 45 százalékkal bővült, csaknem félszáz vállalatuk 6 ezer belföldi munkahelyet ad.

SzijjÁrtÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Cso Jun Hjung, az Inzi Controls ügyvezető igazgatója a társaság beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az Inzi Controls magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója a jelentős kormányzati támogatás és a jól képzett helyi munkaerő mellett a térség kedvező fekvésével indokolta, hogy az anyavállalat az komáromi beruházás mellett döntött. Cso Jun Hjung szerint Magyarország az európai logisztikában kedvező helyet foglal el, ezért nem zárta ki az újabb fejlesztések lehetőségét. Az Inzi Controls többek között az Audi, a Volkswagen, a Continental beszállítója, illetve a Bosch technológiai partnere. Az Inzi Controls Hungary Kft.-t tavaly ősszel jegyezték be, a termelés jövő év elején indulhat. Korábban a szintén dél-koreai SK Innovation is Komáromot választotta európai akkumulátorgyártási központjának, a Samsung pedig a gödi üzemét alakítja át hasonló célra. Magyarországot választotta első európai beruházásához japán GY Yuasa is, amely Miskolcon épít lítium-ion akkumulátorokat gyártó üzemet.