Magazin

Tisztulnak a Volkswagenek

2021.01.23. 15:37

Teljesítette a 2020-as európai szén-dioxid-kibocsátási flottacélokat a Volkswagen.

En Pm Co2 Compliance Marke

A Volkswagen az előzetes számadatok alapján a 2020-as évre kitűzött európai szén-dioxid-kibocsátási flottacélokat teljesítette, és a törvényileg megadottnál körülbelül hatmillió grammal kevesebb szén-dioxid kibocsátást okozott. Az új személyautók flottája az Európai Unióban 92 gramm/kilométer átlagos szén-dioxid-kibocsátási értéket ért el – a törvényileg meghatározott cél a márka esetében 97 gramm/kilométer volt. Így az előző évhez képest 22 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A vállalat 2020 és 2024 között több mint 11 milliárd eurót fektet az elektromobilitásba, a zwickaui és a drezdai gyárak után újabb üzemeket, például az emdenit és a chattanoogait (USA) is átalakítja, valamint 2025-ig húsz új teljesen elektromos modellt dob piacra.  A folyó üzleti évben a Volkswagen tovább bővíti a Moduláris Elektromos Hajtásláncú Padlólemezre (MEB) épülő kínálatát. Ennek keretében fokozatosan bevezetik majd a nemzetközi piacokon a teljesen elektromos ID.41, ID.4 GTX2, valamint ID.52 modelleket.

A Volkswagen az elmúlt évben minden eddiginél több, összesen 212 000 e-járművet szállított ki. Ezek között a teljesen elektromos járművek (BEV) aránya megháromszorozódott az előző évhez képest – a 134 000 járműből 56 000 darabot tett ki a teljesen elektromos ID.33. Az ID.3 számított a legnagyobb mennyiségben kiszállított akkumulátoros elektromos járműnek tavaly decemberben Finnországban, Szlovéniában és Norvégiában – Hollandiában pedig sorozatban három hónapon keresztül tartotta elsőségét.

Svédországban 2020 decemberében az ID.3 bizonyult a legnagyobb példányban vásárolt személyautónak – hajtáslánctól függetlenül. Hollandiában és Németországban a Volkswagen márka a 2020-as teljes évet figyelembe véve is sikerrel ugrott az első helyre a teljesen elektromos járművek listájában – Németországban 23,8, míg Hollandiában 23 százalékos BEV-piacrésszel.