Tartósabb és gyorsabb útfelújítási módokat keresnek

2022.12.14. 18:39

A Magyar Közút kísérleti út- és hídépítési programjában új burkolatfelújítási technológiával kísérleteznek a Colas Út Zrt. szakemberei a Nógrád megyei 2106-os úton, Acsa és Erdőkürt között.

A közutas program célja a közútépítésben vagy fenntartásban korábban nem alkalmazott új építési anyagok, technológiák és eszközök kipróbálása a gyakorlatban. A most tesztelt technológiáktól hosszabb burkolati élettartamot, valamint kisebb üzemeltetési és karbantartási költséget várnak. A kísérleti programban egy 50 méteres, hagyományos technológiával felújított referenciaszakasz mellett háromféle új technikát próbáltak ki három 100 méteres útszakaszon. Az első 100 méteren olyan adalékot adtak a burkolat kopórétegébe, amely egy drágább, módosított bitumen tulajdonságait kölcsönzi a felületnek, így a burkolat hidegviselkedési jellemzői javulnak.

A következő 100 méteres szakaszon a burkolat kopórétege alatti kötőrétegben egy természetes aszfalt tartalmú adalékot alkalmaztak, amellyel az aszfaltkeverék merevsége és ezáltal az élettartama növelhető úgy, hogy a fáradási tulajdonságai nem romlanak, azaz várhatóan nem, vagy csak később jelennek meg rajta repedések. A harmadik szakaszon egy itthon még nem használt aszfaltrácsot terítettek le, amely a burkolat alatti rétegekben keletkező repedések feltükröződését akadályozza meg, valamint a felülről érkező vizet nem engedi le a mélyebb rétegbe, így növelve a felújított burkolat élettartamát. A Colas egyéni kísérletként továbbá egy üvegszálas szenzort is elhelyezett a burkolaton, amellyel a különböző időszakokban, évszakokban lehet majd mérni a pályaszerkezetre nehezedő eltérő terhelés fokát, mely szintén fontos visszajelzés a felújítás, üzemeltetés fejlesztése terén.

Mint valamennyi kísérleti programnál, így ebben az esetben is a kivitelezést követően 5 éven át mérnöki és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztések meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait. Az így gyűjtött fenntartói tapasztalatokat, minősített vizsgálatokat követően derülhet ki az adott innováció gyakorlati alkalmazhatósága.

 

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek