Tartós lesz a járvány hatása

2021.05.26. 08:11

Változnak az utazási szokások: az autósok kétharmada csak biztonságosnak tekintett helyeken áll meg utazásai során és minden második válaszadó kizárólag belföldi utakat tervez a nyárra.

Az utazáshoz és az autózáshoz való viszonyunkat is átalakította a járvány: a higiénia iránti megnövekedett igény a járványhelyzet enyhülése után is megmarad – derül ki a MOL által készített, reprezentatív felmérésből. Ugyan az emberek nem kívánnak lemondani az ország- és világjárásról, de sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a biztonságra – ez a legfontosabb tapasztalata a felmérésnek. A kutatási eredmények szerint az idei évre mindenképpen rányomja a bélyegét a pandémia, de mindez az utazási kedvet nem érinti, csak az irányokat befolyásolja. A megkérdezettek 54%-a kizárólag hazai utakat tervez, 26% itthon és külföldön is nyaralna, 4% pedig csak külföldi utazásra készül (16% egyáltalán nem kelne útra).

A felmérés eredményei szerint a magyarok négyötöde arra készül, hogy a higiéniai szabályokat a járvány enyhültével is be fogja tartani. A válaszadók kétharmada hangsúlyozta, hogy ha út közben valamilyen szolgáltatást kíván igénybe venni, vagy egyszerűen csak pihenni szeretne, ott fog megállni, ahol garantálni tudják számára az egészségügyi biztonságot. 50% fölötti azok részaránya, akik fontosnak tartják, hogy például a töltőállomásokon legyen a kútoszlopok mellett egyszerhasználatos fóliakesztyű a higiénikus önkiszolgáláshoz. A kültéri fizető terminálhoz 67, az érintés nélküli fizetős lehetőségéhez 68% ragaszkodik.

A kézfertőtlenítő várhatóan a jövőben is a személyi higiénia egyik legfőbb kelléke lesz: a válaszadók háromnegyede gyakrabban használ jelenleg kézfertőtlenítőt, 10-ből 6-an pedig gyakrabban visznek magukkal kézfertőtlenítőt, ha elhagyják otthonukat. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 70%-a – ha teheti – inkább a biztonságos, előre csomagolt élelmiszert választ a töltőállomás shopjában, és ugyanennyien preferálják a kávék és más italok lezárt, elviteles pohárban történő kiszolgálását. A többség döntőnek tartja, hogy legyen olyan kijelölt szabadtéri terület, ahol lehet ételt-italt fogyasztani.

Legfrissebbek