Szolgálati autók parádéja lesz szombaton

2022.07.07. 15:51

Ötven kéklámpás jármű veszi birtokba szombaton az Aeroparkot, ahol számtalan eszközt nem csak megnézhetnek, hanem ki is próbálhatnak a látogatók.

A ferihegyi repülőmúzeumba tűzoltó fecskendők, műszakimentő szerek, oldtimerek, régi rendőr- és mentőautók, helikopterek érkeznek, amelyek jó része folyamatosan mozogni fog és izgalmas bemutatókat tart – hívta fel a figyelmet rendezvény házigazdája, az Aeropark. A tavaly indított programmal a kéklámpás szolgálatok munkáját szeretné közelebb hozni mindenkihez az Aeropark, ezért a járműbemutatók mellett számtalan interaktív programmal készülnek a szervezők. A Légirendészeti Szolgálat MD902-es helikoptere a tervek szerint 9 órakor landol a múzeum területén, és 12 órakor száll fel. A délelőtti órákban testközelből megtekinthető lesz a különleges légijármű. A helyszínen pedig kiderül, hogyan dolgoznak, milyen feladatokat kapnak a légirendészet gépei, mire képes egy MD902-es helikopter, és hogyan fejlődött ez a speciális szolgálat az elmúlt 70 évben.

Az ország számos részéről Ferihegyre látogató önkéntes tűzoltó egyesületek a többi között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr és Spartan típusokat vonultatnak fel, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó Trabant és Lada is. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás közben láthatják az érdeklődők a 40 éves Simbát és a legújabbnak számító szereket is a Budapest Airport jóvoltából.

Az eseményen láthatóak lesznek a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók – a többi között Nysa, Uaz, Robur -, amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. Ezen a napon mutatkozik be az Aeropark eredeti, ferihegyi Mercedes 310-es esetkocsija is, amelynek maradványait a repülőmúzeum munkatársai a Siófok-Kiliti repülőtér melletti erdőben lelték fel pár évvel ezelőtt. Azóta megtörtént a jármű külső felújítása, az értékmegőrzési projekt a belső restaurálással és az OT-vizsgával a következő hónapokban folytatódik.

Oldtimer, ma már ritkaságnak számító rendőrautókkal érkezik a Hagyományőrző Rendőrszázad, amely kiemelt feladatának tekinti a rendőri hivatás és a rendőrségi hagyományok, felszerelések bemutatását. Egyik szakaszuk lelkes tagjai a rendvédelem területén használt egykori járműveket hozzák működőképes állapotba az utókor számára. A kéklámpások érkezése és beállása után indulnak a programok a repülőmúzeumban. Az egyesületek sorra megmutatják, hogy mi mindenre alkalmasak járműveik. Egész nap zajlik az élménytűzoltóautózás, emellett számos szer kívül-belül megtekinthető lesz, a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit.

Látványos gyakorlatot is tartnaka (10 óra 30 perckor és 14 óra 30 perckor) így ismerhetik meg a vendégek, hogyan történik egy roncsból mentés. A látogatók emellett számos speciális eszközt kipróbálhatnak, elsajátíthatják az újraélesztés alapjait, és azt is megtudhatják, mit kell tenniük, ha elsőként érkeznek egy baleset helyszínére. Délután több alkalommal tartanak interaktív bemutatót és interaktív foglalkozást az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a NAV Repülőtéri Igazgatóságának keresőkutyái. Emellett hamisított tárgyakból is nyílik minikiállítás. Délután 17 órakor a kéklámpás járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek