Robotpilóta munkában

2021.08.12. 08:03

A Ford autótesztelő robotokat használ a szélsőséges körülmények közötti gépjármű próbákra.

A Ford a németországi Kölnben üzemelteti az “Időjárásgyár”-nak nevezett tesztközpontját, ahol különféle szélsőséges klímatikus viszonyokat tudnak szimulálni az új autótípusok teszteléséhez. A speciális viszonyok az emberek számára nem feltétlenül kellemesek, így kézenfekvő megoldásként speciálgépekkel, robotokkal tesztelik a próbára tett autókat. A mérnökök az elmúlt időben sok olyan tesztet szerveztek ide, amelyeket az utazási korlátozások miatt nem hajthattak végre a közutakon.

A Ford két tesztelő robotját a dolgozók Shelby és Miles becenéven emlegetik (Carrol Shelby és Ken Miles kulcsszereplői voltak a Ford GT40 fejlesztésének, későbbShelby nevét több, általa átépített Ford Mustang is viseli). A két gép egyszerüsíti a tesztfolyamatokat: például a nagy tengerszint fölötti magasság szimulációja során komoly biztonsági előírásokat kell betartani, ha ember a tesztelő. Így például oxigénpalackokat, orvosi ügyeletet és mentőautót kell biztosítani a helyszínen, a tesztvezetőt pedig folyamatosan figyelik.

Ford Recruits Robot Test Drivers To Help Ensure Vehicles Are Rea
A robotok nem “humanoidok”, inkább mintha a hegesztősorrol érkeztek volna

A két tesztrobot nem igényel speciális figyelmet, működnek -40 és +80 Celsius fok közötti hőmérsékleten, bármilyen magasságra jellemző légnyomásban, és sokféle vezetési stílusra beprogramozhatók. A robot kezeli a gáz-, fék- és kuplungpedált, a sebességfokozatokat kapcsolja, és képes a motor beindítására és leállítására is. A szimulált tesztek mellett a Ford továbbra is folytatja autói tesztelését Európa és a világ különböző helyszínen, például az osztrák Grossglockner hegycsúcson, vagy Svédországban, a hó borította Arjeplog régióban is.

 

Legfrissebbek