Magazin

Rendőri jótanácsok a bírság mellé

2019.07.12. 11:05

A kipostázott belga közlekedési bírságok mellé ezentúl egy szöveges jótanácsot is csatol a hatóság, amely kapcsolódik a szabályszegéshez. Talán elolvassák.

Belga rendőrök

 belga Igazságügyi Minisztérium bejelentése szerint új gyakorlatot vezetnek be a közúti közlekedési bírságok kapcsán. Ezentúl a szabályok ellen vétő járművezetők a szabálysértéshez illő közlekedésbiztonsági tanácsot is kapnak a kiszabott bírságok mellé. A szöveges üzenetet az elkövető saját nyelvén írják. A gyakorlatot csak a kiemelt szabályszegések esetén alkalmazzák, mint például a gyorshajtás, az ittas vezetés, vagy a passzív biztonsági eszközök használatának mellőzése.

„A mobiltelefonok járművezetés közben történő használata négyszeresére növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát! Belgiumban a közlekedési balesetek 30%-ának hátterében vezető okként a gyorshajtás áll! A közúti balesetben súlyosan sérült járművezetők 38%-ánál a véralkoholszint (BAC) meghaladta a 0,5 ezrelékes értéket!” – ismertette az Igazságügyi Minisztérium a belga helyzetet, amin javítani szeretnének az új intézkedéssel is. A tanácsokkal a hatóság célja, hogy a szabályszegő közlekedők tisztában legyenek azzal, hogy az elkövetett szabálysértéssel milyen kockázatot vállaltak. A kezdeményezés a belga szövetségi (állami) és regionális hatóságok közötti együttműködés eredményeként valósult meg.