Rémálom a ponyva alatt

2019.12.11. 14:08

Nagy az Isten állatkertje, de hogy mind az autópályákon jön-megy, az bizony ijesztő! A román horrorkaravánok mellett más is labdába rúg a szuperveszélyes szállítás kategóriájában.

Ritka szállítási móddal lépte át a hatóságok ingerküszöbét egy járműszerelvény. Egy lengyel tulajdonú ponyvás nyergesvontatót tereltek le rendőrök az autópályáról, mert túlságosan lassan, autópálya viszonylatban csaknem lépésben haladt. Így veszélyeztette a pályán haladók biztonságát, mert a gyorsforgalmi utakon jelentős veszélyforrás az ott haladó járművek közötti sebességkülönbség. Különösen igaz ez Németországban, ahol az eset megtörtént az A4 autópályán.

A járműszerelvény leterelését követően a hatósági szakemberek igencsak meglepődtek mikor benéztek a ponyva alá. A látottak alapján azonnali műszaki vizsgálatot rendeltek el. Az ADAC kiérkező munkatársai megállapították, hogy a jármű műszakilag alkalmatlan a forgalomban való részvételre, a rakományrögzítés hiányosságai pedig kimerítik a veszélyes szállítás fogalomkörét. A félpótkocsi ponyvája alatt két munkagép (egy targonca és egy kanalas kotrógép) utazott, amelyek révén a túlsúlyra vonatkozó szabályok azonnal borultak.

Lengyel Kamion 1
Rögzítés szabálytalanul, átvetett hevederekkel rákötve a vázhoz

Az is nagy megrökönyödést váltott ki, hogy a munkagép kerekeit (amelyeket leengedtek, hogy beférjen a szállítóeszközbe) mindössze vékony hevederekkel, illetve nem túl vastag lánccal rögzítették a félpótkocsi vázához, így egy élesebb manőver esetén a rakomány jó eséllyel elmozdulhatott, illetve a pályatesten landolhatott volna. Ezen túlmenően a vontatójárműnél is komoly okai voltak a lassú haladásnak: a kerékcsapágy, a kerékagy egyaránt töröttek voltak, a fékek alig működtek és egyéb súlyos hiányosságokat is találtak. A járművet nem engedték tovább, a szükséges javítások után műszaki vizsgán kell majd igazolni az újbóli forgalmi megfelelőségét. A kiszabott büntetésről annyit lehet tudni, hogy annak összege ötszámjegyű – euróban.

Legfrissebbek