Postai elektromos autók

2021.08.12. 16:20

A városi közlekedés környezetterhelésének a csökkentésére jó megoldás a szolgáltatójárművek lecserélése elektromos üzeműre.

A britek ráálltak a közfeladatot ellátó járműparkok károsanyag-kibocsátásának a minimalizálására. Ennek részeként háromezer elektromos gépkocsival bővíti villanyautó-flottáját a brit királyi posta, a Royal Mail. Bejelentésük szerint 2025-től csak elektromos járművekkel bővítik a járműflottát, 2030-tól pedig kizárólag elektromos gépkocsikat fog használni a Royal Mail. A vállalás súlya akkor érthető, ha tudjuk, hogy a világ egyik legnagyobb járműflottájáról van szó, amely több mint 41 ezer kézbesítő, levélbegyűjtő és egyéb feladatokra beosztott gépkocsiból áll.

Első körben száz darab Peugeot Partner L2 Electric modellt vásároltak, amelyek tizennyolc körzetben – elsősorban Londonban és vonzáskörzetében – teljesítenek szolgálatot. Miután a villanymotoros Peugeot furgonok beváltak, a Royal Mail szisztematikusan növelni kezdte a helyi károsanyag-kibocsátás nélkül használható járművek arányát járműparkján belül. 2019-ben további 190 autót vásároltak megháromszorozva az e-flotta létszámát.

A legújabb fejlemény a brit posta háza táján, hogy több lépcsőben háromezer tisztán elektromos gépkocsit vásárolnak. Az első járműveket idén októberben adják át a kézbesítőknek. A pontos modellmix nem ismert, azt azonban megerősítette a hivatal, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően jelentős részben Peugeot gyártmányokról lesz szó, részint az ezekkel szerzett kedvező tapasztalatoknak, részint a kiépített szervizellátottságnak köszönhetően.

Az új autókat elsősorban a behajtási korlátozással védett, alacsony károsanyag-kibocsátású zónákban fogják szolgálatba állítani. A járművek beszerzésével egy időben a Royal Mail töltő-infrastruktúráját is bővíti az érintett körzetekben. Az új beszerzés révén egyes körzetekben teljesen kiváltják a belső égésű motorral szerelt járműveket. Az első ilyen körzet Bristol egyik belvárosi postahivatalának területe, ahol a késő tavasz óta kizárólag elektromos járművekkel teljesítik a kézbesítő és begyűjtő feladatokat: a 23 gépkocsit tizenkét töltőpont szolgálja ki.

Legfrissebbek