Óvatos lépések az önvezetés felé

2021.12.21. 08:25

Önvezető Toyota Prius futárautók dolgoznak napi szinten Amerikában, bár mindegyikben ott ül egy sofőr, ha esetleg a gép hibázna.

Az önvezetésre specializált Nuro nevű vállaalkozás december elején indította önvezető futárszolgáltatását Kaliforniában. A helyszín nem véletlen, amellett, hogy a járművekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási szabályozások itt a legszigorúbbak a világon, Kalifornia a jövő mobilitásának a kísérleti terepének számít.

A Nuro egy évvel ezelőtt, elsőként kapta meg az engedélyt az önvezető járművek kereskedelmi célú alkalmazására. A futárszolgltatásra az Észak-Amerikában csaknem tízezer tagot számláló vegyesboltlánccal, a 7-Elevennel kötött szerződést. A vásárlók a lánc boltjaiban megrendelt áru házhoz szállítása során választhatják a Nuro autonóm járművét: egy átalakított Toyota Prius hibridet. Kezdetben minden autóban biztonsági sofőr is ül, aki vészhelyzet esetén beavatkozik: még mindig az ember az ügyesebb a gépnél.

A szolgáltatás egyelőre a Nuro cégközpontjának közelében, Mountain View kisvárosban érhető el. A Nuro és a Toyota Priusok egy másik helyszínen, a texasi Dallasban pizzafutárként szolgálják ki az éhes embereket.

Legfrissebbek