Magazin

Okosdzseki bringásoknak

2020.02.10. 13:56

Az autósok és kerékpárosok közti kommunikáció sokszor nehézkes, mert a bicikliseknek el kell engedniük a kormányt az irányjelzéshez vagy ahhoz, hogy megköszönjenek valamit. Ha nem sikerül jelezniük, balesetveszélyes helyzetbe is kerülhetnek.

Okopsdzseki Bringasoknak 2

Sok kerékpáros keveredik balesetveszélyes helyzetbe, ezt alátámasztja az Európai Bizottság Traffic Safety Basic Facts című tanulmánya is, amely szerint évente mintegy 2000 kerékpáros veszti életét az európai utakon. Így minden olyan kezdeményezés érdekes lehet, amely a kerékpárosok közlekedésben való részvételét segíti.

Okopsdzseki Bringasoknak 3
“Balra mennék”

A ‘Share The Road’ kampány keretében a Ford elkészíttette az Emoji Dzseki prototípusát. Ez az egyedi – egyelőre nem megvásárolható – ruhadarabbal a kerékpárosok könnyebben és egyértelműbben tudják jelezni szándékaikat és érzéseiket az autósok felé. Az alapgondolat onnan eredt, hogy az első “Emoji Trend Felmérés” szerint a legtöbb ember szívesebben fejezi ki érzéseit emojik révén, mint például egy telefonhívással.

A Ford által fejlesztett dzseki hátán egy LED panel található, amelyen három emoji egyike, vagy nyilak vagy vészjelzés jeleníthető meg. A kerékpáros a három emoji, az irányjelzések és a veszélyjelzés aktiválásához a kerékpár kormányán elhelyezett, vezeték nélküli távkapcsolót használhatja. A jelzésekkel a kerékpáros a mögöttes forgalom tudtára hozhatja a kanyarodási szándékát, megköszönhet előzékenységet, vagy éppen veszélyhelyzetre is felhívhatja a többi közlekedő figyelmét. Mindezt a kormány elengedése nélkül.

Okopsdzseki Bringasoknak 1
Az okosdzseki kezelőpanelje