Multivan helyett?

2022.06.05. 13:41

Az orosz autóipar rákapcsolt, mert bőven van mit pótolnia a kivonult nyugati gyártók kínálatkiesésével.

Oroszországban a könnyű haszongépjárművek szegmensében a 2021-es év talán fő újdonsága a GAZ Sobol NN volt. Ez egy amolyan üzleti busz, amelyet a tavalyi Comtrans kiállításon mutattak be. A GAZ Raid Sport versenycsapat sportigazgatója, Vjacseszlav Subbotin idén tavasszal ismertette, hogyan is nézhet ki a modell csúcsváltozata – kéttónusú karosszériaszínnel és sötétített oldalablakokkal.

A szankciók hatására Nyizsnyij Novgorodban gyorsított tempóban folyik a munka a Sobol új generációján. Sőt, amint az AvtoVzglyad portál tudomására jutott, a GAZ a benzines és dízel változatok mellett a típus elektromos változatát is elkészíti – a hajtásláncot a GAZ Gazelle e-NN-től kapja. Viszonylag gyorsan, 2023-ra ígérik a Sobol NN akkumulátoros furgon első darabjait.

A GAZ-csoportnak nem ez lesz az első elektromos típusa. Az első orosz elektromos kishaszongépjármű, a Gazelle e-NN, 2020-ban jelent meg. Tavaly nyár óta pedig a Gazelle e-NN elektromos buszok rendszeres utasjáraton közlekednek Nyizsnyij Novgorodban: a repülőtértől a Park Kultury metróállomásig.

2206 Gazella E
Gazella E

„Több mint 50 000 kilométert futottak, több mint 20 000 utast szállítottak, és gyorstöltő állomásokon töltenek, így nem állnak tétlenül” – mondta az Avtovzglyad portálnak Alekszej Lihacsov, a GAZ Csoport stratégiai és digitális technológiákért felelős igazgatója. — Vannak más elektromobilitási tapasztalatunk is, rendszeresen kapunk visszajelzéseket az ügyfelektől, ez lehetővé teszi az elektromos technológia továbbfejlesztése szempontjából releváns következtetések levonását.”

A cég képviselője megjegyezte, hogy az elektromos haszongépjárművek piacának kialakításához ösztönző intézkedésekre van szükség a végfelhasználók számára – különösen a hagyományos üzemanyagú és az akkumulátoros autók költségének az arányossá tételére, például adókedvezményekkel. És akkor az elektromos autók érdekesek lesznek az üzleti felhasználók számára.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek