Magazin

Moszkvában 85 év után kivonták a forgalomból a trolibuszokat

2020-08-26 14:57:22

Nagy trolibusz felvonulással búcsúztak el az orosz fővárostól az utcaképet eddig meghatározó trolibuszok. Egy járat marad, a helyüket többek között felső vezeték nélküli elektromos buszok veszik át.

Troli3

Moszkvában az elektromos buszok üzembeállításával már évekkel ezelőtt elkezdték szűkíteni a trolibuszok használatát. Idénre már csak hat járat maradt, míg korábban ahová a metró nem jutott el az orosz fővárosban, oda a troli vitte az embereket. Az utoljára maradt hat vonalból ötön dízel autóbuszok, egyen pedig elektromos buszok járnak már.

Troli1
Moszkvai trolibusz, amikor még a legmodernebb közösségi közlekedési eszközök közé tartozott

Leonyid Antonov, a fővárosi közlekedési vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy Európa, Amerika és Ázsia számos nagyvárosa tér át az elektromos buszok használatára és hogy 450 ilyen forgalomba állított járművével az “öreg kontinensen” ezen a téren Moszkva vezet. A géppark az év végéig 600, 2024-re pedig több mint 2600 darabra bővül majd. Tehát, ahol jelenleg dízelbuszok pótolják a kivont trolikat, ott is visszatér az elektromos hajtás, csak már egy modernebb formában.

Elektromos Moszkvai Busz
Elektromos moszkvai busz: orosz gyártmány

A trolik azonban nem tűnnek el teljesen az orosz fővárosból: hamarosan ismét járni fognak egy nosztalgia útvonalon, a Komszomolszkaja tér és a Novorjazanszkaja utca között. Az utóbbi helyszínen avatták fel 1937-ben a második troligarázst és hamarosan a környéken nyílik meg Moszkva közlekedési múzeuma is.