Mi a baj a Teslákkal?

2022.06.28. 09:14

Szaporodnak a hírek, miszerint a folyamatosan működő fedélzeti kameráik miatt a Tesla típusait kitiltják hatósági területekről, vagy éppen védett rendezvényekről. A jelenség elgondolkoztató.

Sokan nem gondolnak bele, de az autó-fedélzeti kamerákkal készített felvételek ugyanúgy jogsértőek és zavaróak lehetnek mások számára, mint az engedély nélküli drón felvételek, vagy a kézből készített videó-, és fényképfelvételek. A felvétel készítés, és a felvételek felhasználása is lehet zűrös, bár az előbbi általában akkor okoz gondot, ha valamilyen formában a felhasználás megtörténik: a felvételt nyilvánosságra hozzák a rajta szereplők (legyenek természetes vagy jogi személyek) engedélye nélkül, vagy a felvételeket kielemezve gyűjtenek adatokat, amelyek hátrányba hozzák a megfigyeltet, vagy előnyt jelentenek az adatgyűjtőnek.

És miért pont a Tesla áll a támadások fókuszában? A Tesla típusainak kamerái folyamatosan monitorozzák a környezetüket és az autók netkapcsolattal exportálják a felvételeket, amelyek Európa esetén a Tesla Hollandiában található szervereire kerülnek. Tehát lényegében a Tesla felvételek azonnal felhasználásra készek, úgy, hogy a Tesla tulajdonosok jó része valószínűleg nem tud arról, hogy az autóik által rögzített felvételekkel mi történik. A felhasználás ellenőrizhetetlen. (A képen látható, hogy a Tesla a teljes környezetét figyelni képes 8 kamerával).

2206 Tesla Kamerak

Ez a gyakorlat biztonsági rést jelenthet minden olyan hatóság számára, amely a munkájának jellegéből adódóan bizonyos tevékenységeit a nyilvánosság nélkülözésével folytat. Ilyen hatóság a rendőrség is, hiszen egy célzott megfigyeléssel például a civil ruhás nyomozók személyazonossága is kideríthető, vagy egy akcióra készülő bevetési egység indulási ideje is valós időben jelezhető az érintettek számára.

Felröppent a hír, miszerint a fentiek miatt a német rendőrségi objektumokból és azok környékéről kitiltották a Tesla típusokat. Utánanéztünk mi igaz a hírből. A német rendőr-kollégák közlése szerint a hír részben igaz. Az igaz rész az az, hogy minden németországi rendőrségi biztonsági területen tilos a kép- és hangfelvételek készítése, ami az autókamerákra is kiterjed. A tilalom betartásáért mindenki felelős. A „nem igaz” része a hírnek a Teslákra vonatkozó tilalom.

A híreknek alapot adó, nyilvánosságra került német belső felhasználású rendőrségi közlemény célja az volt, hogy felhívja az állomány figyelmét a lehetőségre, amelyet a Tesla gépkocsik technológiája ad. Német forrásunk szerint, ha szabályozzák a kamerával felszerelt elektromos autók „biztonsági területre” való behajtását, az mindegyik ilyen típust érinteni fogja, nem csak a Teslát. Tehát minden olyan autót, amely aktív felügyeleti és biztonsági rendszerrel rendelkezik, függetlenül az autó gyártmányától.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek