Magazin

Megújulva várja a nyitást a BKV múzeum

2021.02.12. 08:34

A szentendrei BKV múzeum nagyon szép gyűjteménnyel rendelkezik szépen felújított buszokból, villamosokból, és más tömegközlekedési járművekből. Érdemes lesz megnézni, ha feloldják a korlátozásokat!

Bkv Muzeum Resize

Bár a múzeumok még országszerte zárva tartanak, a BKV szentendrei múzeuma már készül a nyitásra: meújították az 1992-ben létrehozott kiállítást. Az új tárlat Budapest közösségi közlekedésének történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. A BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész újult meg elsőként. A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz-villamosokon kívül olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillantást engednek, mint a 150 éves Sikló és az 50 éves Libegő. A szintén 50 éves budapesti metróközlekedés sem maradt ki.

A múzeum épülete az 1914-ben épített, egykori BHÉV-kocsiszín ma már műemléki épület, az itt létrehozott múzeum, – amely öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel is rendelkezik – jövőre lesz 30 éves. Az új kiállításnak is részei a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök. Az országos gyűjtőkörű muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sínein megtalálhatóak többek között a BHÉV egykori járművei is, vagy éppen más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlék, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő, vagy a  Mukiból épített síncsiszoló.

Minden titkot azonban nem árultak el, meghagyva a felfedezés örömét azoknak, akik a nyitás után ellátogatnak Szentendrére, a BKV Városi Tömegközlekedési Múzeumába.