Magazin

Magának fejleszt akkumulátort a Peugeot

2020.12.20. 09:04

A Peugeot francia alvállalata gyártja majd az új típusú akkumulátorokat, amelyeket a márka második generációs villanyautóiba szánnak.

Peugeot E 208 Batterie Battery Resize

Az elektromos mobilitás része a gazdaság ásványi üzemanyagoktól való függetlenítéséhez, a CO2-kibocsátás helyi és globális csökkentéséhez. Azonban ehhez az is kell, hogy az elektromos hajtáslánc részegységeinek (a villanymotoroknak és az akkumulátoroknak) a gyártása és szállítása is minél kisebb szénlábnyommal zajlik. Jelenleg Kína a világ első számú akkumulátor-gyártója. A Peugeot ezért lépett az erős függés feloldása felé.

A megoldás francia Saft égisze alatt beinduló akkumulátorgyár, amely az észak-franciaországi Douvrinben épül. A gyár 2023-tól a Peugeot új generációs elektromos padlólemezére épülő típusokat – elsőként a Peugeot e-3008 szabadidőjárművet – látja el helyben készülő akkumulátorokkal. Ezeket az energiatároló egységeket kifejezetten a jelenlegi EMP2 platformon alapuló, új eVMP padlólemezhez fejleszti és méretezi gyártójuk, az Automotive Cell Company (ACC) nevű vállalat.

A cég először délnyugat-Franciaországban, Nersac városában (a Saft jelenlegi gyártóbázisán) hozza létre azt a kísérleti gyártósort, amelyen kialakítják az új generációs akkumulátorok gyártástechnológiáját. Ezt fogják aztán a Douvrin-i üzemben alkalmazni 2023-tól; a gyártás kezdeti éves kapacitása 8 GWh lesz, amit később megháromszoroz a vállalat. A tervek szerint a moduláris eVMP padlólemezen 60-100 kWh kapacitású akkumulátorcsomagok kaphatnak helyet, ami azt jelenti, hogy évente nagyságrendileg 300 ezer darab villanyautóra elegendő akkumulátorcsomag készülhet az új gyárban.

Habár az ACC félig-meddig „házon belüli” beszállítónak tekinthető, ugyanolyan szigorú feltételeknek kell megfelelnie, mint a Peugeot-t és társmárkáit jelenleg kiszolgáló kínai (a BYD, vagy újabban a Great Wall hálózatába tartozó) akkumulátorgyártóknak. Ami a teljesítményt illeti, a tervezett akkumulátorok méretezéstől függően 400-650 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé. Noha ezek a lítium-ion akkumulátorok a klasszikus nikkel-mangán-kobalt katódokat alkalmazzák, csökkentett kobalt-tartalmuknak köszönhetően olcsóbbak, miközben az energiasűrűségük és élettartamuk is nő. Az ACC új generációs akkumulátorai 2021-re kaphatják meg a hatósági engedélyeket, ezt követően kezdődhet meg a gyártás előkészítése.

A Douvrini gyártóüzem fontos szerepet játszik a Peugeot azon célkitűzésében, hogy 2025-től minden modellcsaládját villamosítsa. Ezért a vállalat 2018 áprilisában önálló e-mobilitási részleget hozott létre, majd 2019 elején, Párizs közelében megnyitotta elektromos hajtáslánc kompetencia-központját (CEP). Itt összesen 32 millió eurós beruházással hoznak létre fejlesztési és tesztlaboratóriumokat. A CEP szorosan együttműködik azzal a szintén a francia főváros mellett működő, villanymotorok fejlesztésére, gyártására és értékesítésére szakosodott vegyesvállalattal, amelyet még 2018-ban alapított a Peugeot és a japán Nidec. A mintegy 220 millió euróval elindított beruházás 900 ezer darabos tervezett éves gyártáskapacitásávala világ legnagyobb villanymotor-gyártói közé emelkedhet.