Magazin

Lövészpáncélosok beszerzéséről és gyártásáról írt alá szerződést Magyarország

2020-09-10 09:00:53

Német Rheinmetall Lynx harcjárművekkel szerelik fel a Magyar Honvédséget. Összesen 218 darab páncélos beszerzése a terv.

Lynx Kf41 Pancelos

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német Reheinmetall hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke a Honvédelmi Minisztériumban írta alá a beszerzési csomagról szóló szerződést a napokban. A több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs programban 218 darab Lynx KF41 harcjárművet kap a honvédség.

A harcjárművekből 172 darabot Magyarországon szerelnek majd össze a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás szerint alapítandó vegyesvállalat üzemében. A megrendelésben szereplő első 46 darab páncélost Németországban gyártják le: a gyártásban oktatási céllal magyar szakemberek is részt vesznek majd.

Magyarország az első külföldi megrendelője a 2016 nyarán bemutatott harcjárműnek. A lánctalpas KF41 jelű változatát 2018 nyarán mutatták be, ezt választotta a honvédség. Ez a típus a háromfős kezelőszemélyzeten kívül nyolc felfegyverzett lövészkatona szállítására alkalmas. A torony főfegyverzete 35 mm-es gépágyú, kiegészítő fegyverzete 7,62 mm űrméretű géppuska valamint irányított páncéltörőrakéta indító, vagy UAV indítóállás.

Lynx Kf41 Lovesz
Lynx Kf41 (Kampffahrzeuge) lánctalpas lövészpáncélos

A járművek beszerzésével a Honvédség egy, a kétezres évek elején, a BMP-1 szovjet/orosz gyártmányú lánctalpas lövészpáncélosok kivonásával elvesztett képességet kap vissza. A Lynx, mivel új konstrukció, így jó fejlesztési alap, valamint nagyobb védettséget nyújt a kezelőknek és képes fogadni a modern fegyverrendszereket. A térségben Csehország is tesztelte a Lynx típust, és ott is szóba került a rendszeresítése.

A KF 41 harcjármű tömege 44 tonna (összehasonlításként a négytengelyes, kerekes BTR 80 lövészjármű tömege 14 tonna, a szovjet-orosz T72 harckocsi alapváltozatának tömege 41 tonna, a Leopard 2A7 harckocsi alapváltozatának tömege 62 tonna), a motorja 1140 lóerős Liebherr dízel. A páncélzata moduláris, a külső kialakítása a csökkentett észlelhetőség kívánalmai szerint kialakított. Nagy mozgékonyságú, a légiszállítási igények figyelembe vételével tervezett harcjármű.