Kevésbé ásványi Audi-üzemanyagok

2023.01.03. 14:44

Miután az Audi-gyárak saját töltőállomásain áttértek az R33 Blue Diesel használatára, bevezették az R33 Blue Gasoline-t is.

Sok új járművet, amely elhagyja az Audi gyárait, környezetbarátabb R33-as üzemanyaggal szállítják. Az R33 Blue Diesel 2021 márciusa óta kapható az Audi ingolstadti és neckarsulmi töltőállomásain, ennek kiegészítéseként az R33 Blue Gasoline a megszokott E10-es benzint válthatja. Az R33 Blue Gasoline és az R33 Blue Diesel egyharmada megújuló komponensekből áll, amelyek kizárólag maradék- és hulladékanyagokon alapulnak, ezért nevezik őket második generációs bioüzemanyagnak. A benzin megújuló része 10 százalék üzemanyag-oxigenátból, például etanolból és 23 százalék bionaftából áll, amelyet maradékanyagokból, például tallolajból nyernek, amely a cellulózgyártás mellékterméke. Az R33 Blue Diesel 26 százalékban megújuló paraffinos üzemanyagból, azaz HVO-ból (hidrogénezett növényi olajból) és 7 százalékban biodízelből áll. A fennmaradó 67 százalékot a fosszilis tüzelőanyagok teszik ki.

Az R33 Blue üzemanyagok átlag 20 százalékkal csökkentik a széndioxid kibocsátást a fosszilis dízelhez és a benzinhez képest. Az R33 Blue Gasoline megfelel a benzinre vonatkozó DIN EN 228 szabványnak, ami azt jelenti, hogy bármely Super 95 E10 benzint igénylő jármű használhatja. Az R33 Blue Diesel megfelel a mai legelterjedtebb szabványnak, az EN 590-nek, ezért minden dízelmotoros járműhöz – még a régebbiekhez is – rendelkezik tanúsítvánnyal. Az R33 üzemanyagok prémium üzemanyagok, amelyek kopáscsökkentő adalékokat tartalmaznak. Mindkét üzemanyag egyes paramétereikben túlszárnyalják az EN 228/E10 szabványt is, mint a tárolási stabilitás és a forrási viselkedés. Az adalékok szerepe az is, hogy megakadályozzák a motor korrózióját.

Az R33-as üzemanyagokat az Audi, a Volkswagen-csoport, a Shell és a Bosch közösen fejlesztette, a cél az volt, hogy biztosítsa a meglévő motorok kompatibilitását a megújuló üzemanyagokkal. Az Audi, a Volkswagen és a Bosch üzemi töltőállomásain kívül az R33 Blue Diesel a meglévő nyilvános töltőállomásokon is elérhető, csak még szórványosan Németországban. De az ásványolajgyártók az R33 Blue Benzin használatát is tervezik a meglévő töltőállomás-hálózatban.

Legfrissebbek