Magazin

Kerékpármúzeum nyílik Balassagyarmaton

2020-06-20 11:35:13

Az ország első kerékpármúzeumát nyitják meg Balassagyarmaton; a gyűjteményben a biciklik fejlődéstörténetét is nyomon követhetik a látogatók a legrégebbi, lábbal hajtott futógépektől a modern versenykerékpárokig.

Balassagyarmaton Nyílik Az Ország Első Kerékpármúzeuma

A múzeumot működtető Ipoly Túra Egyesület elnöke, egyben a múzeum alapítója, Olexa Miklós az MTI-nek elmondta: az önerőből kialakított 1. Kerékpármúzeumban a kiállítóterek mellett működik majd az Ipoly túraközpont klubja és egy kávézó is. Az épület udvarán a későbbiekben felállítanak egy színpadot, és biciklis rendezvényeket szeretnének szerveznek. A kiállított több mint száz kerékpár között a legnagyobb csoportot a magyar gyártmányok képviselik, a Weisz Manfréd Acél és Fémművei Rt. és a Csepel Művek termékei, valamennyi kategóriából. Vannak túrabiciklik Európából, versenybiciklik a világ minden tájáról.

Balassagyarmaton Nyílik Az Ország Első Kerékpármúzeuma
Megnyílt az ország első kerékpármúzeuma

A kiállításon nyomon követhető a kerékpár fejlődéstörténete a futógéptől a velocipéden át a mai kerékpárokig, látható az első motorizált bicikli, az 1960-as években gyártott, Dongó motor hajtotta kerékpár, majd néhány motorkerékpár is. Kiállították a sportkerékpárok különleges darabjait is, van köztük mountain bike és BMX is.

Balassagyarmaton Nyílik Az Ország Első Kerékpármúzeuma
A legelsőktől követhető a bringák fejlődése

Olexa Miklós elmondta, hogy a múzeum anyaga tíz magángyűjtő tulajdona. Kiemelte közülük Márton Bálintot, Siklósi Jánost és Sajgó Csabát, aki a múzeum létrehozásában is szerepet vállaltak. A legrégebbi kerékpárok Angliából és Franciaországból származnak. A legelsők között vannak az 1800-as évek első felében vasból, kovácsok által készített, lábbal hajtható futógépek. Ezeket követi a skót gyártmányú, rudazatos hajtású Macmillan, majd jön a hatalmas kerekű velocipéd, és ezután, az 1800-as évek vége felé alakul ki a mai bicikli fogaskerékkel, lánccal, gumizott kerékkel.

Balassagyarmaton Nyílik Az Ország Első Kerékpármúzeuma
Kerékpárok sokfélesége

A különlegességek között látható a gazdag gyerekeknek készült lovacskás bicikli, tandem, háromkerekű versenybicikli, fekvőbicikli elsőkerékhajtással, de látható egy szobabicikli is. Csengő-, lámpa- és dinamógyűjteménye is van a múzeumnak, amelynek Mikszáth úti épülete előtt kopjafát állítanak majd az országutakon balesetet szenvedett kerékpárosok emlékére.

Balassagyarmaton Nyílik Az Ország Első Kerékpármúzeuma
MTI fotók/Komka Péter