Magazin

Jönnek a kínai elektromos autók

2020.12.22. 05:56

Az Xpeng Motors kínai autógyártó száz darab elektromosautót szállít le a héten norvég vásárlóknak, ezzel első alkalommal küldenek ki közvetlenül egyéni vásárlóknak Európába kínai gyártású elektromosautót.

Xpeng G3 Elektromosauto

Az MTI kínai forrásra hivatkozva ismertette, hogy a dél-kínai Kanton (Kuangcsou) városban székelő Xpeng Motors száz darab elektromos autót szállít Norvégiába. A konkrét típus az Xpeng G3-típusú utcai terepjáró. Az Xpeng a jövőre tervezi Európában is piacra vinni a P7-es típusú elektromos sportautóit is. A G3-as típusú SUV modell 520 kilométeres hatótávolságú, az Xpeng saját fejlesztésű, XPILOT 2.5 nevű vezetéstámogató rendszerével szerelték fel, automata parkolásos funkcióval rendelkezik.
A sanghaji székhelyű Aiways volt az első kínai elektromos autó-gyártó, amely Európába exportálta termékeit. 2019-ben 500 darabot szállítottak az U5-ös típusú járműveikből a Hertz Corse olasz autókölcsönzővel kötött megállapodás részeként. Egyéb kínai gyártó – egyebek mellett a BYD és a SAIC – pedig 2020 közepétől kezdték el hagyományos elektromos autóik európai értékesítését. Az Xpeng a NIO és a Li Auto nevű kínai elektromosautó-gyártókkal együtt a New York-i tőzsdén amerikai letéti jegyek (ADR) eladásával igyekeznek új tőkéhez jutni, miközben új modellek kifejlesztésével és az eladások növelésével próbálnak versenybe szállni az amerikai Teslával.
Kína a világ legnagyobb piacát jelenti az új energiával működő járművek számára, a piac prémium szegmensét pedig jelenleg a Tesla dominálja. A kaliforniai székhelyű autógyártó novemberben 21 604 darabot szállított le a sanghaji óriásgyárában készült Model 3 típusú járművekből. Az Xpeng 2019 azonos időszakához képest több mint négyszeresére növelte a forgalmát: 4224 járművet adott el novemberben. A NIO 5291 eladott járművel több mint ötven százalékkal, míg a Li Auto 4646 eladott járművel 25,8 százalékkal bővítette a forgalmát éves bázison a múlt hónapban.