Jön az újabb generáció

2020.01.10. 09:24

Nő a személyautók száma Magyarországon, és ez a trend várhatóan folytatódik. A keresőképes korba jutó fiatalok közül sokan tervezik az autóvásárlást, így újabb generáció érkezett a piacra.

Bár a fiatalok többségének nincs saját autója, jelentős részük ezen változtatna a jövőben a K&H bank ifjúsági közvéleménykutatása szerint. A felmérés a 19-29 éves fiatalok autóhelyzetét vizsgálta 2019 második negyedévében – az ifjúsági felmérés eredményeit a közelmúltban tették hozzáférhetővé.

A vizsgálat szerint a fiatalok 28 százalékának van autója, és közel ugyanennyien, 23 százalékuk tervezi, hogy autót vásárol a következő 3 évben. Az autóvásárlást tervezők 63 százaléka saját forrásból oldaná meg a beruházást, 28 százalék azonban legalább a felét hitelből fizetné. Az utóbbi adathoz háttérinformáció, hogy az autóvásárlást átlagosan havi 35 ezer forintos fix törlesztésű hitelből finanszírozzák a K&H-nál az érintettek.

A felmérésben résztvevők 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az autóhasználatát más autójával oldja meg – családból, barátoktól.  A megkérdezettek 61 százalékának nem megoldott az autóhoz való hozzáférés. Eltérő az arány a már aktív kereső fiatalok és a diákok között. Az aktív keresőknél az autó birtoklási arány 39 százalék, míg a diákoknál csak 18 százalék.  A kutatásból az is kiderül, hogy évről évre egyre több fiatal rendelkezik autóval: míg 2013-ban 80 százalékuknak nem volt kocsija, addig az elmúlt években ez az arány a 60-70 százalékos tartományba csökkent.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok 23 százaléka tervez autó vásárlást a következő három évben, 28 százalék pedig még nem biztos benne, de nem is zárja ki ezt teljesen. Az autóvásárlást tervezők közül 10-ből 6-an, azaz 63 százalék, kizárólag saját forrásból finanszírozná a vásárlást. Minden harmadik válaszadó mondta, hogy az autó árának legalább felét hitelből fizetnék ki.

 

Legfrissebbek