Magazin

Jó hír az allergiás autósoknak: de csak ha Fordjuk van!

2020.06.10. 17:47

A Fordosok olyan pollenszűrőt is rendelhetnek az autójukhoz, ami hatásosabban szűri ki a port, a pollent és más lebegő részecskéket, sőt a fejlesztők szerint részlegesen vírusok kiszűrésére is alkalmas.

Autofrisslevego

A szűrő-specialista Freudenberg által kifejlesztett Ford micronAir proTect szűrő több egészségügyi problémát okozó káros anyag, allergén, sőt vírus bejutását is képes megakadályozni az utastérbe. Az új szűrőn az aktív szén mellett egy többek között citromsavat is tartalmazó bevonattal készül. A gyümölcskivonaton (aktív összetevő: citromsav, CAS-szám 77-92-9 és/vagy 5949-29-1) alapuló szűrőréteg számos Gram-pozitív és Gram-negatív baktérium, élesztő- és egyéb gombák ellen hatékony, valamint az ISO 18184 szabvány szerint vizsgált antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik (H1N1 influenzavírus és HCoV 229E koronavírus). A pillanatnyi körülmények miatt egyelőre nem lehetett biztonságosan elvégezni azt a tesztet, ami megmutatja, hogy a filter a SARS-CoV-2 vírust is kiszűri-e, de a Freudenberg cég a koronavírus esetében is 99,9 százalékos hatékonyságra számít.

A micronAir proTect szűrő 0,05 mikron méretű részecskéket is képes felfogni; ez a méret az emberi hajszál vastagságának ezredénél is kisebb. Az autó szellőző rendszerébe beépítve a filter hatásosan csökkenti az utastérbe jutó káros részecskék mennyiségét, és segít a lehető leggyorsabban eltávolítani az esetleg vírusokat is tartalmazó, lebegő folyadékcseppeket, mérsékelve ezzel a fertőzés veszélyét. A szűrő megvásárolható és beszereltethető a Ford márkaszervizekben; a Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX és Galaxy modellekhez áll rendelkezésre, és megrendelhető új autó vásárlásakor a Fiestához, a Pumához és az EcoSporthoz, nyáron pedig a Transit Courier és a Tourneo Courier modellekhez is elérhető lesz.

Ha a Ford enged a szervizeiben egyedi rendelést, akkor a méretadatok alapján ellenőrizhető, hogy mely más márkák autótípusaiba alkalmaznak azonos, vagy hasonló méretű pollenszűrőt. Ha van a Ford fent említett típusainak a pollenszűrőméreteiből csereszabatos más márkák más típusaival, akkor ők is élvezhetik az új típusú szűrő előnyeit. De ez csak egy tipp!