Ingyenes robottaxi-szolgáltatás Indianában

2021.07.18. 08:51

A Toyota egy alapítványa Indianapolis városában a belvárost és az egyetemi campust kiszolgáló iránytaxi szolgáltatást indított. A kísérlet tapasztalatait a fejlesztésnél használják fel.

Ingyenes autonóm iránytaxi-szolgáltatást vezetett be Indianapolis városában a May Mobility, az Indiana Economic Development Corporation (IEDC), a Energy Systems Network (ESN) és a Toyota Mobility Foundation (TMF).  Az öt darab Lexus RX 450h öntöltő hibrid szabadidőjárműből, valamint egy kerekesszékes utasok szállítására is alkalmas Polaris GEM lassú járműből álló flotta az Indy 500 versenyhétvégén tartotta bemutató üzemét, amelynek során az autóverseny nézői tízperces demonstrációs útvonalon próbálhatták ki az utazás ezen formáját.

Azóta az önjáró Lexusok hétköznapokon reggel és este 7 óra között közlekednek egy kilenc megállóból álló útvonalon. Az útvonalat a már létező közösségi mobilitási szolgáltatások, valamint a közúti forgalmi szabályszerűségek figyelembe vételével, a városi közösségi közlekedési szolgáltatóval együttműködve úgy alakították ki, hogy elkerülje a jellemzően dugókkal terhelt, túlzsúfolt gócpontokat.

A járványvédelem miatt egyidejűleg csak egy háztartásban élő utasok tartózkodhatnak a járművek fedélzetén, az utasok férőhelyét válaszfal határolja el a járműkísérőtől – aki a teljesen autonóm gépkocsi működését felügyeli, és csak vészhelyzetben avatkozik bele a vezetésbe. Minden fuvar előtt és után UV-fénnyel sterilizálják a járművek belső terét. A 10-15 percenként közlekedő körjárat kísérleti módban üzemel november 19-ig; ezt követően az esetleges sűrítéséről, a vonal meghosszabbításáról. Szintén novembertől Indiana állam egy másik városában is hasonló shuttle szolgáltatást indítanak útjára a partnerek.

Legfrissebbek