Halad a munka a Lánchídon

2022.05.06. 08:59

Tart a medernyílás pályaszerkezetének, valamint a láncok alsó szakaszának rozsdásodás elleni védelme a Lánchídon.

A Lánchídon a festési munkához sátrakat állítottak fel, amelyeket folyamatosan mozgatnak, ahogy haladnak a munkával. A korrózióvédelemmel párhuzamosan a parti nyílásokban is folyamatosan helyezik be az új acél pályatáblákat, és jól haladnak a helyszíni kőmunkák is. A híd középső részén már elkezdődött az új acél pályatáblák, a javított bentmaradó szerkezetek, valamint a láncok alsó szakaszának a korrózióvédelme. A medernyílás pályaszerkezetén végzett munkához eddig négy festősátrat állítottak fel a hídon.

2205 Lanchid Haladas 4

A láncok pilonokból leérkező részeinek festését tavaly év végén elvégezték, a pályaszinten azonban csak azután láthattak hozzá a rozsdásodás elleni védelemhez, hogy az acélszerkezeti munkákat elvégezték, továbbá elbontották a bakdaruk sínpályáját. A láncok többi szakaszához hasonlóan a ponyvával borított állványzat alatt ezúttal is szemcseszórással távolítják el a régi festékrétegeket, majd felviszik az újakat.

2205 Lanchid Haladas 3

A parti nyílásokban (a pillér és a part közötti hídszakasz) az új ortotróp acél pályatáblákat illesztik a helyükre. A 380 méter hosszú hídon a két pilon közötti – csaknem 200 méteres szakasz – tavaly december közepére egybefüggően járhatóvá vált, az alatta lévő régi acélszerkezeteken ugyanakkor még hibajavításokat végeztek. Elkészült a pillérek közötti szakasz mindkét oldalán az új gyalogosjárda, és folyamatosan helyezik be a pályaszint alatti új vizsgálójárda szerkezetét is. Most már a pillérek és a partok közötti részen haladnak „kifelé” az új útpályát alkotó, 6-8 tonnás acélelemek elhelyezésével. Az eddigieknek megfelelően szimmetrikusan, két irányba haladva dolgoznak, néhány héten belül pedig a járdát is elkezdik építeni ezen a szakaszon is.

2205 Lanchid Haladas 1

A tervek szerint végzik a műhelymunkákat és a helyszíni kőmunkákat is. A pesti oldal déli zászlótartó bástyájának kövei rendbe rakták, és az északi bástyán is hamarosan befejeződnek a munkák. A kőfelületeket letisztították, a sérüléseket javították, és a szükséges kőcseréket is elvégezték, majd a pótlásokat az oroszlánszobrokhoz hasonlóan patinázták, vagyis a színüket a bástyák többi részéhez igazították. Ezekre az építményekre a felújítás során díszvilágítást szerelnek, amely megvilágítja a bástyákat és az új zászlótartókat, illetve zászlókat. A lánchíd korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, az útpálya 2022. év végéig elkészül.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek