Halad a Lánchíd felújítása

2022.05.28. 12:25

A Lánchíd hídfőiben lévő aluljárókat kiszélesítették, már szerkezetkészen várják a további munkákat. A híd munkái során a függesztő orsók eltávolítása, majd visszahelyezése nagy odafigyelést igényel, nehogy megváltozzon a láncokról lógó függesztő rudak terhelése.

Szerkezetkész állapotban vannak a budapesti Lánchíd hídfőiben lévő aluljárók. A betonozási, vasszerelési és szigetelési munkák után a budai aluljáróban már a burkolat alatti elektromos védőcsövek lefektetésénél tartanak. A kivitelező munkatársai a korábban kör keresztmetszetű aluljárókat a pesti és a budai oldalon is kiszélesítették: egyenes falakat építettek, illetve tágasabb, téglalap alakú keresztmetszetet alakítottak ki, ezért azok jobban beláthatók – bár elvesztették a régi bájukat.

Lanchid Munkak 11 Resize
Kiszélesített aluljáró

A budai hídfőben a három méter széles kerékpáros aluljáró helyén egy új vonalvezetésű, több mint négy méter széles átjáró készült, így a kétirányú kerékpárút mellett egy elválasztott járda is épülhet a gyalogosoknak. A pesti oldalon a korábbi gyalogos-aluljárót 4,1 méteresre szélesítették ki, hogy a későbbiekben a kerékpárosok is használhassák. A munkások az aluljáróknak mindig csak az egyik felén dolgoztak, így tudták fenntartani a hídfők megfelelő terhelését, és biztosítani a gépek zavartalan behajtását a Lánchíd közepén folytatott munkákhoz. A védőcsövek bevezetése után kezdődhetnek a villanyszerelési és az építészeti munkák, végül az aluljárók oldalfalaira kéregpanel-burkolat kerül majd.

Lanchid Munkak 15 Resize
Szerkezeti ellenőrzések

Végzik a függesztő orsók vizsgálatát. Ezek a szerkezetek kötik össze a láncokról leérkező függesztő rudakat a híd kereszttartóival. A felújítás során a tervezők, valamint a műszaki ellenőrök közösen kiválasztották és megjelölték azokat az elemeket, amelyeket ellenőrzésre kivesznek, majd a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői megvizsgálnak. Ha a mérnökök az állapotuk miatt indokoltnak tartják, a régi orsókat a terveknek megfelelően legyártott újakra cserélik. Egy-egy ilyen orsó 10-12 tonnás terhet visel, ezért az eltávolításuk és a visszahelyezésük során is különleges eszközökre, illetve nagy odafigyelésre van szükség, hogy a rudak terhelése ne változzon közben.

Lanchid Munkak 09 Resize
Kőtisztítás 

Közben elkezdődött a pesti oldalon a 2-es és 2M villamosvonal melletti kőfelületek tisztítása, valamint javítása: először a falfirkákat távolítják el ott, ahol a védőtávolság ezt lehetővé teszi, és a munka nem zavarja a közösségi közlekedést. A budai oldalon letisztították a hídfő homlokfalát, és befejeződtek a budai oroszlánok talapzatán végzett kőmunkák. Már gyártják a Lánchíd utolsó 4 pályatábláját, és a járdatáblák gyártása ugyancsak ütemezetten halad. Elkezdődött a híd parti nyílásaiban az új járdákat fogadó tartószerkezetek helyszíni javítása, valamint továbbra is sátrak alatt festik a láncok alsó szakaszát, a híd új pályaelemeit és a kijavított tartószerkezetet.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek