Ha lopják, meg kell védeni

2023.01.02. 13:29

Nem csak Magyarországon gond a katalizátor-lopás. Nálunk sokkal nagyobb piacokon is, mint például az USA, ahol katalizátor-pajzsokkal védekeznek.

A katalizátorlopások továbbra is nagy problémát jelentenek szerte a világon. A katalizátorokkal és kipufogó alkatrészekkel foglalkozó amerikai MillerCAT-tal katalizátorpajzsokat fejlesztett a Toyotával együttműködve az új Toyota- és Lexus típusokhoz. A gyári kiegészítőként is rendelhető pajzsok masszív, 5052-es minőségű alumíniumból és 304-es rozsdamentes acélból készülnek, és fúrás nélkül szerelhetők fel a gyári felerősítési pontokra. A felszereléshez mellékelnek egy csavarkészletet is.

Elsőként a 2023-as modellévű Toyota Prius extralistáján jelent meg a katalizátorpajzs, 140 dollárba (52 600 forintba) kerül. Az utóbbi időben a Prius a katalizátortolvajok fő célpontjává vált Amerikában és Európában is, mivel a katalizátora több ritkafémet tartalmaz, mint a legtöbb belső égésű motorral hajtott járművé. De Amerikában a Toyota Tundra is népszerű célpontnak számít, mert könnyű befeküdni alá és nagy a katalizátora. Egy ellopott katalizátor pótlása gyári forrásból, márkaszervizben akár 1800-3000 dollárjába (676 ezer – 1,13 millió forint) is kerülhet a peches tulajdonosnak. Bár a Cat Shield sem nyújt 100 százalékos védelmet, az mindenképpen elmondható róla, hogy alaposan megnehezíti majd a bűnözők számára az alkatrész kivágását a kipufogórendszerből.

2301 Katalizatorpajzs 2
Katalizátorpajzs felszerelve

A katalizátorlopások száma Amerikában a Covid-19 világjárvány során az egekbe szökött. Előszeretettel lopnak a tolvajok magas járművekből, terepjárókból, SUV1-okból és pickupokból, mert a hasmagasságuk jelentősen megkönnyíti a kipufogórendszerhez való hozzáférést. 2022 novemberben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy országos katalizátortolvaj hálózatot leplezett le, amelytől több mint 545 millió dollárt kobzott el. Helyi, állami és szövetségi rendfenntartók segítettek a letartóztatások, házkutatások és lefoglalások végrehajtásában, amelyeket Kaliforniában, New Jersey-ben, Minnesotában, New Yorkban és Virginiában hajtottak végre. „A bűnözők több száz millió dollárt kerestek a folyamat során, több ezer autótulajdonosnak okozva jelentős kárt” – mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Legfrissebbek