Magazin

Ha a vezető nem veszi észre, majd megoldja az okosrendszer

2020.06.30. 10:07

Intelligens abroncsfigyelő rendszert fejleszt a Microsoft-tal közösen a Bridgestone.

Bridgestone

Az abroncssérüléseket valós időben figyelni képes monitoring rendszert fejleszt a Bridgestone a Microsoft-tal közösen. A fejlesztés hátterében az áll, hogy felméréseik szerint a műszaki hibák miatt bekövetkező autóbalesetek mintegy 30 százalékáért felelősek az abroncssérülések.

Az abroncsproblémákat négy kategóriába sorolják:

  • nem megfelelő abroncsnyomás,
  • az abroncs anyagának elöregedése
  • rendellenes kopás,
  • fizikai sérülések (járdaszegély, kátyúk és az úton lévő tárgyak által okozott sérülések)

Ezek egy részének kezelése már megoldott. Az abroncsnyomás-figyelő rendszer (TPMS) 2012 óta minden autóban kötelező tartozék, ami segíti az autósokat a megfelelő nyomás alkalmazásában, a rendszeres szervizlátogatások és a gumicsere védelmet nyújtanak a kopás és elöregedés okozta abroncshibákkal szemben. Az egyetlen kivétel és biztonsági rés az abroncs sérülése, amely bármikor bekövetkezhet és balesetet okozhatnak. De baleset nélkül is kártékony jelenség, hiszen az abroncshibák a jármű más komponenseire is veszélyt jelentenek, például károsíthatják a felniket és a felfüggesztést.

Ezt a feladatot oldaná meg a Bridgestone abroncsfigyelő rendszere, amely valós időben jelzi a gumiabroncsok sérüléseit. A fejlesztés a Microsoft MCVP felhő alapú keretrendszerét használja, amely a gépjárműbe telepített autógyári hardverrel és szenzorokkal gyűjti az adatokat, az abroncs felületét és a karkaszt érintő eseményeket pedig algoritmusok segítségével figyeli. A vezető így azonnal értesül a veszélyről, és megteheti a szükséges óvintézkedéseket. Más, hasonló rendszereknél kiegészítő hardvert kell a gépjárműbe szerelni.

Az abroncs sérüléseit figyelő rendszer több feladatra is képessé tehető. Mivel naplózza az abroncssérülés idejét és helyét. Így tágabb betekintést enged az útviszonyokba és a környező infrastruktúrába, ez pedig felhasználható arra, hogy a közútkezelő tájékoztatást kapjon a kátyúk kialakulásáról és azok helyéről. A jövő önvezető autói szintén haszonélvezői lehetnek a rendszernek – ezek a járművek megoszthatják a veszélyekkel kapcsolatos információkat a közelben haladó többi autóval és a felhőben lévő adattárakkal.

A Bridgestone abroncsfigyelő rendszere minden olyan járműpark és eredeti alkatrész beszállító (OEM) számára rendelkezése áll, amely MCVP-t használ. Az MCVP felhő alapú, horizontális felületet biztosít olyan digitális lehetőségekkel, amelyekre rá lehet építeni az ügyfélközeli megoldásokat, ideértve a járművön belüli infotainment rendszereket, a navigációt, az önvezetést, a telematikai és előrejelző szolgáltatásokat, valamint az over-the-air (OTA) frissítéseket. Ez magába foglalja a Microsoft Azure-hoz tartozó vállalati szintű globális elérhetőséget is.