Gyakrabban törnek az elektromos autók?

2022.10.08. 09:12

Az AXA biztosító svájci kirendeltségének az adatai szerint az elektromos járművek 50 százalékkal okoznak több balesetet, mint a hagyományos meghajtású autók. De lehet, hogy csak Svájcban.

A svájci biztosítási szakértők tanulmánya szerint több baleset történik a nagy teljesítményű elektromos autókkal, mint a hagyományosakkal. A jelenség okát arra vezetik vissza, hogy az elektromos autók gyorsulása jobb, azonnal reagálnak induláskor a „gázpedál” lenyomására, és a városi tempókon belül még a kisebbek is képesek jobb gyorsulási értékeket felmutatni, mint egyes erősebb benzines autók. Sajnos a kijelentés alapjául szolgáló adatokat nem tették közzé. Azonban az AXA németországi fiókja külön reagálásként jelezte, hogy a német piacról származó adatoki nem támasztják alá a svájciak tapasztalatát.

Az elektromos autók kiváló gyorsulási értékeire nem egy példát tudunk sorolni: a Mercedes EQS gyorsulása állóról 100 km/órás sebességre csak 6,2 másodpercet vesz igénybe, ugyanezen modell AMG változatnál csak 3,8 másodperc a gyorsulás. A Tesla Model S Plaid alváltozatanak a gyártó 0-100 km/órás gyorsulási adatként gyorsulást 2,1 másodpercet ad meg, de a márka legolcsóbb modellje, a Model 3 is 3,3 másodperc alatt képes 0-100 km/órára gyorsulni.

Az AXA arra ösztönzi a nagy teljesítményű elektromos járművek vezetőit, hogy ne használják ki járműveik gyorsulási képességét. A biztosító megvizsgálta az elektromos járművek nagyobb tömegének a kérdését is, és azt állítják, hogy ez további kockázatokat jelenthet a régebbi, hagyományos felépítésű járművekkel történő balesetekben. Az AXA szerint a modern, hagyományos meghajtású járművek ellenben egyenrangú félként vesznek részt egy elektromos járművel történő balesetben. A biztosító jelentése szerint az elektromos autók nem kockázatosabbak, a baleset utáni mentés során, mert ütközés esetén a nagyfeszültségű elektromos rendszerek azonnal kikapcsolnak, és a tűzveszély sem nagyobb, mint egy hagyományos járműnél.

 

Obb 30ev 2

Legfrissebbek