Felfuttatják a Ladák gyártását

2022.07.01. 12:00

Az Oroszországban kialakult autóhiány kezelését javarészt honi gyártással oldanák meg. Idén 100 000 Lada gyártását tervezik.

Az AvtoVAZ a tervek szerint 100 000 kocsi legyártásával számol 2022 második félévében. Jövőre pedig legalább 400 000 autó gyártását tervezi a gyártó – jelentette be az AvtoVAZ elnöke, Makszim Szokolov. A cégvezető elmondta, hogy nyár eleje óta több mint 7000 autó gördült le az autógyár futószalagjáról, júliusban pedig a tervek szerint 10 000 darabra növelik a gyártási volument.

Június végén a Rosstat (orosz statisztikai hivatal) arról számolt be, hogy 2022. májusban mindössze 3700 autót gyártottak az Orosz Föderációban (ez 97 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához mérten). Így Szokolov szavai alapján a Lada Granta egyszerűsített változatban újraindított összeszerelése miatt júniusban kétszer annyi autó készült az AvtoVAZ-nál, mint májusban egész Oroszországban.

A togliatti AvtoVAZ üzem három összeszerelő sorából jelenleg egy dolgozik két műszakban: itt készül a Granta Classic. A másik két álló sorból az egyiken készült volna a Lada Largus és a Lada Xray, a másikon folyt a Renault Logan és a Renault Sandero gyártása. Júliusra úgy tervezik, hogy elindítják  a Lada Niva Legend összeszerelését, majd augusztusban a Lada Niva Travel következik. Mindez még korántsem jelenti azt, hogy kihasználnák a gyár teljes kapacitását: szeptember 4-ig csökkentett tempóban, heti négy nap dolgoznak a gyárban. A Lada Vesta gyártása Izsevszkben még nem indult újra.

Az Európai Vállalkozások Szövetsége (AEB) adatai szerint az AvtoVAZ értékesítése az Orosz Föderációban májusban az előző évhez képest 84,3 százalékkal 6012 darabra esett vissza, az év első öt hónapjéban pedig 2021. első öt hónapjának az eladásához képest 58 százalékkal esett az értékesítés. A társaság piaci részesedése májusban 24,8 százalék volt.

 

Obb 30ev

Legfrissebbek