Magazin

Ez egy komoly Pofátlan(TAN)ító!

2020.12.28. 09:58

A VDAT, azaz a német tuningszövetség évek óta futtatja a „Tune it! Safe“ programot. Minden évben összeraknak a partnercégekkel egy tuningolt rendőrautót, idén egy BMW M850i adta az alapot.

Tuneitsafe Acschnitzer Bmw 2021 1

A „Tune it!Safe!“ program arra szeretné felhívni az autótuning iránt rajongó, azzal foglalkozó autósok figyelmét, hogy minden átépítésnél-átalakításnál törekedjenek a biztonságra, olyan autókat építsenek, amelyek megfelelnek a hatályos előírásoknak, illetve a tulajdonosok legalizálják, engedélyeztessék az autóikon az átalakításokat. És, hogy ez nem lehetetlen küldetés, ezt reprezentálja már 16 éve az évente összerakott tuning rendőrautó. (A VDAT biztonságos tuning programját a német rendőrség és a közlekedési minisztérium is támogatja)

Idén először történt, hogy az új demókocsit nem a decemberi Essen Motor Show-n mutatták be, minthogy ez a tömegrendezvény is elmaradt az idén. Az autó viszont elkészült, és már nem először a választott márka a BMW. Több tuningcég állt össze a gyorshajtóvadász összerakására, az alapot az AC Schnitzer adta, aki a bajor gyár autóira szakosodott. A választott típus az M850i-ből származtatott ACS8 5.0i.

Tuneitsafe Acschnitzer Bmw 2021 4
A kisméretű karbon légterelők utalnak az AC Schnitzer beavatkozásokra

Az AC Schnitzer féle M850i változat új első koptatót, karbon küszöblégterelőket, diffúzort és kis hátsó szárnyat kapott. 90 lóerővel erősebb is a gyári kialakításnál, így 620 lóerős. A motor nyomatéka a gyári 750 Nm-rel szemben 840 Nm, a gyorsulása álló helyzetből 100 km/óra sebességre 3,2 másodpercet vesz igénybe: persze a sofőr számos elektronikai támogatást kap ehhez. A kocsin a matricázást a FOLIATEC.com végezte, a Hella adta a fényhidat.

Tuneitsafe Acschnitzer Bmw 2021 3
Ahol a teljesítmény születik: ha nem lenne elektronikai támogatás, akkor a sofőröknek csak a minimális hányada tudná uralni ezt a gépet

A szuper-rendőrautót le is „ültették“, elöl 20, hátul 25 mm-rel engedték közelebb a karosszériát az úthoz – tehát a fekvőrendőrökkel nem lesz barátságban az autó.A felszerelt kerekek 21 colos AC Schnitzer AC3-as modellek. A gumiabroncsokat a Hankook adta, az első tengelyre 255/30 ZR21, a hátsó tengelyre 295/25 ZR21 méretet szereltek. Vagyis ez a nyárigumiméret, most a télre való tekintettel „csak“ 20 col átmérőjű felnik vannak az autón 245/35 R20 és 275/30 R20 gumikkal.

Aki Németországban jár, az ne igen számítson arra, hogy az utakon találkozik majd ezzel a kocsival. Hiszen nem a szolgálatra készült, hanem, hogy bemutatóautóként járja az országot évközben, ezzel népszerüsítve a támogató szervezetek céljait. Mivel azonban még messze nem ismert, hogy milyen autós rendezvényeket lehet megtartani 2021-ben, lehet, hogy a kocsival való találkozás lehetősége a virtuális térre korlátozódik.

Tuneitsafe Acschnitzer Bmw 2021 2
Reméljük egy szabadabb jövő felé száguld az M850i Polizei

 

Így készült: