Elrajtolt a Biztonság Hete

2019.09.23. 17:50

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Biztonság Hetét, amely az ország minden megyéjében várja a 9-14 éves gyerekeket, hogy változatos, látványos programokon keresztül hívja fel a figyelmüket a biztonságra. Az idén több tízezer diákot várnak a rendezvényekre.

A szeptember 23-28. között, hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozatot az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) rendezi, de további tucatnyi más szervezet is részt vesz a programokon. A témahét hétfői, központi nyitó sajtótájékoztatóján Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára elmondta, idén már a 25-30 ezer főt is elérheti a programokra ellátogatók száma. Hozzátette: a rendezvény célja, a mindennapok biztonságának erősítése, így szó lesz például a közlekedésbiztonságról, a kerékpárok, valamint az új közlekedési eszközök biztonságos használatáról, vagy a tűzmegelőzésről. Molnos Dániel közölte: a héten a MABISZ oktatási szakértői különböző helyszíneken egységes tematika alapján, játékos formában hozzák közelebb az iskolásokhoz a biztonság témáját.

2019 Biztonsag Hete 03
Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy

Dr. Töreki Sándor országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a mindennapok biztonsága egyre jobban beépüljön a közoktatás rendjébe is. Ez fontos cél, mert 2018-ban Magyarországon egymillió lakosra átlag 64 közúti halálos baleset jutott, ez annak ellenére sok, hogy kevesebb a bázisévnek tekintett 2010-ben mért 74 esetszámnál. Az EU ajánlása szerint 2020-ra a 2010-es értéket a felére kellene csökkenteni.

2019 Biztonsag Hete 06
Dr. Beneda Attila államtitkár

Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a rendezvény akkor érheti el a célját, ha minél szélesebb rétegekhez eljut. Az iskolakezdési időszakban is fontos a balesetek számának csökkentése, a gyermekeknek ismerniük kell a veszélyhelyzeteket, hogy azokat elkerüljék

2019 Biztonsag Hete 04
Bodó Sándor államtitkár

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a munkahelyi biztonság minden ágazatban fontos, a mezőgazdaságban vagy az építőiparban tanácsadással segítik a balesetek megelőzését. Kiemelte, hogy naponta 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, így a munkahelyi biztonság nagy mértékben javítja a mindennapok életminőségét.

2019 Biztonsag Hete 07
Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok

Végezetül Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok említette meg, hogy az otthonokban háromszor annyi baleset történik egy évben, mint a közutakon. Kiemelte a lakástüzek és a szénmonoxid mérgezések veszélyét. Megjegyezte, hogy 2012-ben még 40 000 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez a szám tavalyra 20 000-re csökkent. Ebben nagy szerepet lát abban, hogy a tudatosító kampányt folytattak, például a tűzjelzők alkalmazásának a fontosságára, hiszen, hogy egy kipattanó szikrából, a lakás elhagyását megakadályozó nagy tűz keletkezzen elég 3-4 perc. Hasonlóképp fontosnak tartja, hogy a nyílt égésterű fűtőkészülékekkel vagy melegvízellátókkal felszerelt lakásokban hazsnáljanak szénmonoxid érzékelőt. 2012-ben az érintett otthonok  mintegy 17 százalékában használtak az ott élők CO-riasztót, tavaly ez az arány már 80 százalékra nőtt. A füstmérgezések és az ebből fakadó halálesetek számának a csökkenésében nagy szerepet játszik a risztó eszközök alkalmazásának az elterjedése.

Legfrissebbek