Digitális veszély-jelző

2022.01.12. 11:17

A Ford által fejlesztett, a hálózatba kapcsolt autók technológiáját alkalmazó RoadSafe rendszer az aktuális közlekedési helyzet megmutatása mellett a folyamatosan elemzett adatok alapján meghatározza a lehetséges baleseti gócpontokat.

A brit kormány által alapított konzorcium és a Ford fejlesztett ki egy rendszert, ami a hálózatba kapcsolt járművekből és az utak mellé telepített érzékelőkből származó adatok, illetve a baleseti jelentések alapján többek között előre jelzi a balesetveszélyes útszakaszokat. A ‘RoadSafe’ amellett, hogy figyelmezteti az autósokat a fokozott veszélyre, egyúttal jelzi a helyi hatóságoknak is a helyzetet, hogy intézkedhessenek az infrastruktúra megfelelő átalakításáról.

A közlekedésbiztonságot az adatok összesítésével és bonyolult algoritmusokkal javító digitális eszközt jelenleg több mint 200 jármű részvételével tesztelik Oxfordshire-ben és Londonban. A RoadSafe egy algoritmus segítségével gyűjti a hálózatba kapcsolt járművekből és az utak mellé telepített érzékelőkből érkező anonim adatokat, illetve a baleseti jelentéseket, majd ezek alapján meghatározza, hol következhet be nagyobb eséllyel egy közlekedési baleset. Ez az információ megjelenik egy térképen, ahol a rendszer a veszély mértékét is meghatározza, és figyelmezteti erre az autósokat.

A digitális eszközt négy év alatt fejlesztették használható állapotúra, a folyamat fontos része volt egy 20 hónapos kormányzati támogatású projekt, amelyben az Oxfordshire megyei önkormányzat mellett részt vettek a Loughborough Egyetem és a Vivacity Labs mesterségesintelligencia-szakértői, illetve a londoni tömegközlekedési vállalat és az Innovate UK szakemberei. A kutatás a londoni közlekedés elemzésével kezdődött, kijelölve a baleseti gócpontokat, és meghatározva, milyen lehetséges okok vezettek ott a közlekedésbiztonság romlásához. Az utolsó 15 hónapban a kutatást Oxfordshire-re is kiterjesztették, és ekkor már több mint 200, hálózatba kapcsolt személy- és haszongépjármű vett részt a kísérletben. A tőlük érkező adatok alapján készítette el a szakemberek csapata a ‘Kockázati besorolási térképet’, ami megmutatja a veszélyes útszakaszokat.

A megjelenített felületen feltüntethetők a régebbi baleseti adatok, mint a ‘veszély-előrejelző’ algoritmusnak az egyes útszakaszokra vonatkozó besorolásai, amelyeket egy adatelemző technológia számol ki1. A veszély előrejelző színekkel jelzi azokat a helyeket, ahol nagyobb valószínűséggel következhetnek be balesetek; piros szín mutatja a legmagasabb szintű veszélyt, és sárga a legalacsonyabb szintű kockázatot.

Ford ‘roadsafe’ Dashboard Aims To Help Drivers Steer Clear O
Előrejelzési térképnézet

Az adatok összegyűjtéséhez a hálózatba kapcsolt járművek naplózzák a menet közben bekövetkezett eseményeket, többek közt a fékezéseket, a kormánymozdulatokat és a gyorsításokat, a Vivacity által az út mellé telepített érzékelők pedig követik a forgalom áramlását. A szenzorok a gépi tanulás algoritmusával érzékelik a veszélyhelyzeteket, miközben a kerékpárosok, gyalogosok és a hálózathoz nem kapcsolódó járművek mozgási mintáit is kielemzik. A szenzorok által továbbított adatok mind anonim információk, így az utak biztonságosabbá tétele nem sérti a személyiségi jogokat.

A járművekből és szenzorokból nyert adatok alapján sokféle veszélyhelyzet meghatározható, például azonosíthatók azok a helyek, ahol az autók túl közel haladnak el a kerékpárosok mellett; a rosszul elhelyezett buszmegállók, amelyek torlódásokat okoznak; vagy éppen a nem megfelelően megtervezett, átláthatatlan vagy zavaros útkereszteződések.

Legfrissebbek