Civil Pofátlan(TAN)ítók a lengyeleknél

2020.12.15. 17:36

A lengyel hatóság a civil autósok fedélzeti kamerával készített felvételei alapján is szabnak ki büntetéseket. Így próbálnak gátat vetni az agresszív vezetésnek. (Videóval).

Nem csak Magyarországon használ egyre több autós fedélzeti képrögzítő eszközt, hanem a környező országokban is. A civilek ezirányú lelkesedését kihasználva a Pomerániai Vajdaságban (Észak-kelet Lengyelországban, volt poroszországi országrész) a lengyel rendőrség külön e-mail fiókot hozott létre, amelyre várják az autósoktól a szabálysértéseket megörökítő felvételeket.

A rendőrség úgy látja, hogy a civil fedélzeti kamerákban rejlő lehetőségekkel hatékonyan vehetik fel a küzdelmet az agresszív vezetők ellen. A korszerű kamerákkal rögzített felvételek egyre inkább alkalmasak a bizonyításra, egyrészt a képminőség miatt, másrészt a helyadatok megjelenítése által. Idén csaknem 1000 feljelentés érkezett az erre a célra létrehozott postaládába.

Lengyelk Pofatlantanitok
A lengyel autósok se mennek a szomszédba a súlyos szabálytalankodásokért

A beküldött videókat és fotókat, amelyeken a szabályok súlyos megsértését vagy az autósok agresszív viselkedését rögzítették minden alkalommal kielemzik. Ha egyértelmű a felvételeken a szabálysértés ténye, akkor a tisztviselők azonosítják a jármű tulajdonosát és a szabálysértés milyensége szerint vagy bírságot szabnak ki, vagy bírósági eljárást indítanak olyan sofőrök ellen, akik súlyos közlekedési szabálysértést követtek el. Tavaly az ideihez hasonló számban, több mint 1000 felvétel érkezett a közlekedési szabálysértésekről, ezekből 971 volt használható. A szabálysértés helyére, az időpontjára és a feljelentést tevő személy adataira van szükségük az azonosított szabályszegők megbüntetéséhez.

A módszert azért is tartják hasznosnak a lengyel hatóságok, mert így azt érezhetik a járművezetők, hogy ha nincs is a rendőr a közelben, akkor sem érdemes szabályszegéssel próbálkozni, hiszen kamera bármely autóban lehet. A civil videókkal a leggyakoribb feltárt szabályszegések a tilos jelzés ellenére történő áthaladás, az elsőbbségadás elmulasztása, a szabálytalan előzés és a gyalogosok elsőbbségének a figyelmenkívül hagyása.

Legfrissebbek