Magazin

Civil Pofátlan(TAN)ítók a lengyeleknél

2020.12.15. 17:36

A lengyel hatóság a civil autósok fedélzeti kamerával készített felvételei alapján is szabnak ki büntetéseket. Így próbálnak gátat vetni az agresszív vezetésnek. (Videóval).

Lengyel Pofatlantanitok2

Nem csak Magyarországon használ egyre több autós fedélzeti képrögzítő eszközt, hanem a környező országokban is. A civilek ezirányú lelkesedését kihasználva a Pomerániai Vajdaságban (Észak-kelet Lengyelországban, volt poroszországi országrész) a lengyel rendőrség külön e-mail fiókot hozott létre, amelyre várják az autósoktól a szabálysértéseket megörökítő felvételeket.

A rendőrség úgy látja, hogy a civil fedélzeti kamerákban rejlő lehetőségekkel hatékonyan vehetik fel a küzdelmet az agresszív vezetők ellen. A korszerű kamerákkal rögzített felvételek egyre inkább alkalmasak a bizonyításra, egyrészt a képminőség miatt, másrészt a helyadatok megjelenítése által. Idén csaknem 1000 feljelentés érkezett az erre a célra létrehozott postaládába.

Lengyelk Pofatlantanitok
A lengyel autósok se mennek a szomszédba a súlyos szabálytalankodásokért

A beküldött videókat és fotókat, amelyeken a szabályok súlyos megsértését vagy az autósok agresszív viselkedését rögzítették minden alkalommal kielemzik. Ha egyértelmű a felvételeken a szabálysértés ténye, akkor a tisztviselők azonosítják a jármű tulajdonosát és a szabálysértés milyensége szerint vagy bírságot szabnak ki, vagy bírósági eljárást indítanak olyan sofőrök ellen, akik súlyos közlekedési szabálysértést követtek el. Tavaly az ideihez hasonló számban, több mint 1000 felvétel érkezett a közlekedési szabálysértésekről, ezekből 971 volt használható. A szabálysértés helyére, az időpontjára és a feljelentést tevő személy adataira van szükségük az azonosított szabályszegők megbüntetéséhez.

A módszert azért is tartják hasznosnak a lengyel hatóságok, mert így azt érezhetik a járművezetők, hogy ha nincs is a rendőr a közelben, akkor sem érdemes szabályszegéssel próbálkozni, hiszen kamera bármely autóban lehet. A civil videókkal a leggyakoribb feltárt szabályszegések a tilos jelzés ellenére történő áthaladás, az elsőbbségadás elmulasztása, a szabálytalan előzés és a gyalogosok elsőbbségének a figyelmenkívül hagyása.