Buliból a fogdába?

2020.02.01. 21:54

A vasárnap rajtoló amerikai Super Bowl döntő idén is izgalmasnak ígérkezik. De míg a pályán a játékosok, addig a meccs után, a rajongók a volán mögé ülve tudnak meglepetéssel szolgálni.

A február 2-i Super Bowl-t övező várakozás és izgalom hatására a kaliforniai közlekedésrendészet mindenkit emlékeztetett, hogy nem csak a megmérkőző csapatok számára elengedhetetlen a megfelelő stratégia kidolgozása, hanem a lelkes futballrajongóknak is létfontosságú, hogy megfelelő tervvel rendelkezzenek a meccs utáni estét illetően. A biztonságos fuvar megszervezése ugyanis a saját védekező stratégiájuk kulcseleme lehet.

A meccs után bulizó vagy bárokban iszogató emberek számára az ilyen módszerek közé tartozik a taxi- valamint autómegosztó szolgáltatások, illetve a tömegközlekedés használta, de a magyar köztudatban csak bulisofőrként emlegetett jószándékú józan barátok segítségének igénybevétele is jó alternatíva. Ezért is fontos, hogy a jó házigazdák a bulisofőrökre való tekintettel alkoholmentes italokról is gondoskodjanak a vendégeik számára.

Az alkoholos vagy egyéb befolyásoltság alatti vezetés megelőzhető – nyilatkozta a kaliforniai közlekedésrendészet megbízottja. – A volán mögé ülő alkoholt, vagy egyéb tudatmódosító szereket fogyasztó sofőrök nem csak ártatlan emberi életeket sodornak veszélybe, de saját biztonságukat, szabadságukat és jogosítványukat is egyben.

Az Egyesült Államokban nem csak az alkoholfogyasztás az egyetlen kiváltó ok, ami a sofőr letartóztatásához vezethet. A vényköteles gyógyszerek, a (néhány amerikai államban legalizált) marihuána, valamint az illegális drogok fogyasztása is komoly befolyással bír a sofőr reakcióidejére. A tavalyi Super Bowl ideje alatt, a sporteseményhez fűződő ünneplések kapcsán három ember vesztette életét alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkezett karambolban és további száznegyvenen szenvedtek sérülést. A kaliforniai közlekedésrendészet által őrizetbe vett sofőrök száma elérte a száznyolcvanhat főt.

Superbowl 1
A február másodikán aktuális nagy meccs

A kaliforniai közlekedésrendészet munkatársai nem csak az alkoholt vagy egyéb tudatmódosító szereket fogyasztó sofőröket igyekeznek majd kiszűrni, ugyanis figyelmet fognak fordítani a biztonságiöv használatának ellenőrzésére, a gyorshajtásra és a figyelmetlen sofőrök kiszűrésére is.

A hazánkban is egyre nagyobb szurkolótáborral rendelkező sport döntőjét magyar idő szerint február 3-án (hétfőn), 0.30-kor rendezik meg Miamiban, amit az online közvetítésen kívül egy magyar sportcsatorna is közvetíti. Ezért a fenti tanácsok a Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers találkozót megtekintő magyar nézőkre is vonatkoznak.

Legfrissebbek